Wereldwinkel Dopper actie
Doel
Bewustwording bij kinderen en ouders én het verminderen van de afvalberg met 120.000 drankkartons en flesjes op jaarbasis door groep 1 leerlingen, tere ere van het 25-jarig bestaan van de Wereldwinkel Bussum, een gratis Dopper te geven.
​​
Initiatiefkracht
Arjan van Leeuwen en bestuur Wereldwinkel Bussum. Onze werkgroep duurzaam onderwijs gaat hier een programma aan koppelen.
​
Financiering
Wereldwinkel Bussum en en initiatievenfonds Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren.
Wereldwinkel Bussum op het Veerplein is de plek voor fairtrade producten en gaan zich ook meer en meer inzetten op duurzaamheid. De winkel draait op vrijwilligers en zijn altijd op zoek naar mensen die de winkel een paar uur per week willen bemannen.
Wethouder Boudwijnse (links) neemt de eerste Dopper in ontvangst van Arjan van Leeuwen van Wereldwinkel Bussum
Alle groep 1 leerlingen krijgen een Dopper!
De Bussumse Wereld Winkel bestaat in 2020, 25 jaar. Helaas kan er geen groot feest gegeven worden door Covid-19. Het bestuur van de Wereldwinkel heeft bedacht hoe ze dan wél hun jubileum kunnen vieren en kwam tot het schenken van een prachtig Fairtrade servies voor het C'est La Vie huis en een voedselpakket voor de Voedselbank.
Begin oktober 2020 stuurde Arjan van Leeuwen van de Wereldwinkel ons een mail met de vraag om een geweldig idee financieel te ondersteunen; hoe goed zou het zijn als we ouders en vierjarigen enthousiasmeren om te stoppen met de oeverloze brij aan drankpakjes en plastic wegwerp flesjes door alle kinderen uit groep 1 een Dopper te geven. En ja, dat is een goed idee, vandaar dat we dit project deels financieren.
​
​
120.000 stuks minder wegwerpplastic en karton per jaar
Als alle ongeveer 600 kinderen uit groep 1 elke schooldag een herbruikbare Dopper meenemen en je ervan uitgaat dat er ongeveer 200 lesdagen in een schooljaar zitten, kom je uit op een vermindering van 120.000 stuks wegwerpplastic en karton. Vanaf november kunnen de kinderen met hun ouders, gefaseerd, een Dopper in de Wereldwinkel ophalen. Via de basisschool ontvangen ze een brief met een uitnodiging en afhaaldata. Ze krijgen dan een heuse Dopper bedrukt met het logo van de Wereldwinkel en Samen Sneller Duurzaam.
Â
Arjan: "Onze basis is fairtrade maar we willen ook meer invulling geven aan het begrip Wereldwinkel. We denken daarbij aan bijvoorbeeld recycling en duurzaamheid, ‘care for the planet’, ook en juist op lokaal niveau. Gooise Meren kent, net zoals andere gemeentes een afval probleem. Dit wordt veelal veroorzaakt door wegwerppakjes en flesjes. We hebben niet de illusie de bevolking van Gooise Meren te kunnen heropvoeden, wel denken we dat we kinderen op jonge leeftijd kunnen bereiken en beïnvloeden".
Aanvraagformulier ondersteuning initiatievenfonds
Heb je een duurzaam initiatief dat je wilt uitrollen binnen de gemeente Gooise Meren en zoek je ondersteuning, vul dan dit formulier (docx) in. Kun je deze niet openen, download dan hier de pdf.