De komende tijd zullen op steeds meer monumenten en zelfs beschermd erfgoed in Gooise Meren zonnepanelen worden gelegd. De regels zijn vereenvoudigd en wethouder Hugo Bellaart hoopt dat steeds meer inwoners kiezen voor het zelf opwekken van groene energie.
Lang tijd was er wel de wens vanuit inwoners om hun dak vol te leggen met zonnepanelen, maar mocht het niet. Hooguit een zonnepaneeltje uit het zicht aan de achterkant van het huis. Maar zonnepanelen aan de voorkant van je monumentale villa? Nee, dat was lang uit den boze. Daar is dus nu verandering in gekomen.
De gemeente heeft nieuwe regels gemaakt voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten in beschermde stads/dorpsgezichten. Onder de beschermde gezichten worden Naarden-Vesting, Muiden-Vesting, Het Spiegel en het Brediuskwartier bedoeld. Daar waar de panelen vanaf de openbare weg te zien zijn, is een vergunning nodig. Op vergunningscheck kun je kijken of je een vergunning nodig hebt.
De gemeente is qua beschermd dorps- en stadsgezicht iets strenger, maar "zijn vooral meedenkend"
Dat is volgens de wethouder heel makkelijk geregeld. “We zijn in beschermd dorps- en stadsgezicht ietsjes strenger, maar we zijn vooral meedenkend. Je moet vooral een goede tekening met de juiste maten aanleveren. Hier is geen architect voor nodig, dat kan je zelf of met de bouwtechnische tekeningen in orde maken. Het indienen van de aanvraag is gratis. Overigens is het niet aan te raden panelen te leggen zonder vergunning in beschermd dorpsgezicht, daar wordt echt op gehandhaafd. Sterker nog: de gemeente wordt hierover zelfs actief getipt door inwoners.”
Bussumer David Gribnau, die in het Brediuskwartier woont, had vier jaar geleden al het vergunningstraject in gang gezet. “Ik kwam er toen niet doorheen. Wellicht was ik iets te vroeg en de gemeente iets te star. Nu kan het wel. De nieuwe procedure is ook erg versimpeld. Iedereen kan dat nu achter zijn bureau doen. Ik heb me een uurtje druk gemaakt en toen is het gelukt. Het is mooi dat we nu als inwoners van beschermde gezichten met een schets en goede maten erbij, binnen drie weken antwoord krijgen”, klinkt hij tevreden.
“Nu is het de tijd om door te pakken en mensen te attenderen op wat er allemaal mogelijk is”
Wethouder Bellaart is ook blij met de versnelling. Hij legt uit dat dit nu mogelijk is omdat er aansluiting is gezocht bij Rijksbeleid. “We hebben dat beleid aangepakt om de vertaling te maken naar lokale richtlijnen. Nu is het de tijd om door te pakken en mensen te attenderen op wat er allemaal mogelijk is.” Inwoner Gribnau vindt het fijn dat de regels echt zijn versoepeld en hij straks zijn panelen kan leggen. “Mooi dat het nu eindelijk kan. Ook al zal de terugverdientijd wellicht langer duren met de nieuwe salderingsmogelijkheden, uiteindelijk zal het terugverdiend worden. Ik vind het vooral prettig om zelf mijn eigen stroom op te wekken en daar regie op te hebben."
Eigenaren zijn duizenden euro’s per maand kwijt aan energiekosten
Je mag dus in beschermd dorpsgezicht en stadsgezicht zonnepanelen leggen. Wel gelden een aantal regels. Zo moeten de panelen allemaal netjes dezelfde kant opgelegd worden als een eenduidige rechthoek. Ook mag je niet om de schoorsteen of kozijnen heen bouwen. “We willen dat het dakvlak herkenbaar blijft en dus moet je ook een stukje uit de zijkant blijven. De panelen mogen op het dak, niet erin. Het idee is dat wanneer de panelen eraf gaan, het dak nog intact is. Dat kan soms vervelend zijn als je meer panelen kwijt zou willen, maar dat is dan de concessie die wij doen.”
Bellaart hoort vaak om zich heen dat inwoners nog niet weten dat het plaatsen van zonnepanelen op erfgoed echt mag. “Zodra ze het horen, zijn de mensen enthousiast. Ik heb verhalen gehoord van mensen die duizenden euro’s per maand kwijt zijn aan energiekosten. Die mensen wonen in een oud huis en dan is het echt fijn als je zelf je eigen energie kan opwekken. Dat scheelt behoorlijk in de portemonnee.” Tot slot wijst de wethouder op de mogelijkheid om gebruik te maken van landelijke subsidieregelingen. Dit is een geldpotje waar iedereen aanspraak op kan maken. Hierdoor worden energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van zonnepanelen een stuk betaalbaarder.
Adressen
De lokale energiecoöperatie Wattnu helpt bij het verduurzamen van je huis. Je kunt een energiecoach aanvragen, meedoen aan een collectieve inkoopactie, een bewonersbijeenkomst, hulp krijgen als je lid bent van een VVE en nog veel meer.
Op Rijksoverheid vind je info over subsidie voor zonnepanelen.
Informatie over het al dat niet moeten aanvragen van een vergunning bij de gemeente leggen van zonnepanelen en zonnecollectoren vind je hier. Je kunt ook de vergunningscheck doen.
Tekst: Jessica de Jong/Wattnu