Een ecologisch woonpark op de zuidelijke schootsvelden* met daarop 250 levensbestendige woningen. Het is een droom die al aardig vorm krijgt. Wim Broer, voorzitter van het buurtplatform RemCom en zijn kompaan Marco Truffino schuiven aan om hun bewonersinitiatief voor de nieuwe duurzame wijk toe te lichten.
Proces omdraaien
Broer is gepensioneerd oud-politiecommissaris en vertelt dat hij steeds vaker geluiden uit de wijk hoort dat ouderen graag hun grote huizen verruilen voor iets kleiners. "Vanwege woningnood lukt dat niet en de woningmarkt raakt steeds verder op slot. Nu de hele strook vanaf de rotonde bij de Amersfoortsestraatweg tot aan de Abri op de schop gaat, is dit het moment om te kijken welke behoeftes er leven". Wat Broer en Truffino betreft zou het fantastisch zijn als ouderen in de wijk hier kunnen blijven wonen, maar verhuizen naar een kleinere, levensbestendige woning met medische en sociale voorzieningen. "Je hebt hier je netwerk, het groen en het is heel fijn als je in je vertrouwde buurt kunt blijven".
De mannen nemen zelf het initiatief nadat eerder twee projecten van start gingen in de wijk waar het buurtplatform niet bij was betrokken. "We polsen wat er leeft in de wijk en werken nog door aan het plan voor de ecowijk. Daarna willen we 50 handtekeningen ophalen en het plan op de agenda van de gemeenteraad zetten".
Een groene oase met 30% bebouwing en 70% natuur
Grootste euvel is wellicht het feit dat de schootsvelden, waar de woonwijk moet komen, volgens het bestemmingsplan niet bebouwd mogen worden. Het groene weiland moet vrij zicht geven op de vesting. Truffino: "We snappen dat je vanuit de historie gezien daar niet op wil bouwen, maar je ziet nu ook de zichtlijnen niet door de hoge bomen. Wij denken dat het veld zoveel meerwaarde kan krijgen als het wordt bebouwd". Broer: "We zouden graag houten huizen willen bouwen met streekgebonden hout van het Goois Natuur Reservaat. Zulke houten huizen zijn historisch gezien wel toegestaan in tijden van woningnood".
In de plannen staat verder te lezen dat het huidige weiland veel meer biodivers zal worden. Zo wordt gedacht aan stadslandbouw dat een mooie impuls kan geven aan de ecologische waarde. Ook duurzame energievoorziening met gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals bodemwarmte en zonnewarmte zou een optie kunnen zijn. Tussen de laagbouw wordt veel groen voorzien terwijl de vesting nog steeds te zien is. Ook wil het bewonersinitiatief recyclebare materialen gebruiken.
Zorginnovaties
Al met al hebben de wijkbewoners steeds meer mensen om zich heen verzameld om het plan voor het ecopark verder vorm te geven. Daar wil voormalig huisarts Truffino aan toevoegen dat het plan is om echt een innovatief zorgconcept neer te zetten. "Dat is hard nodig vanwege de vergrijzing en het tekort in de zorg. Truffino: "We staan voor een enorme uitdaging. Wanneer je innovaties integreert in de woning kunnen ouderen langer zelfstandig functioneren. Het gaat erom dat dit concept leeftijdsbestendig is en daarop bij de bouw al anticipeert".
Broer: "We denken dat een derde van de woningen voor ouderen gebouwd kunnen worden, een derde voor sociale huur en dan nog eens een derde voor starters met cruciale beroepen. Zo krijg je een inclusieve wijk voor verschillende generaties. We gaan onderzoeken of het ook mogelijk is de woningen te bestemmen voor inwoners van Gooise Meren of dat je bijvoorbeeld voorrang krijgt wanneer je een woning achterlaat. Zo krijg je eindelijk de doorstroom op gang".
Ontmoet deze mensen op de Seniorenmarkt
Wie meer wil weten over de plannen van het buurtplatform is welkom op de Seniorenmarkt Gooise Meren vandaag van 10.00 en 14.00 uur op het gemeentehuis in Bussum.
Wil je bijdragen aan dit bijzondere initiatief en heb je specifieke kennis die van belang kan zijn -denk aan organisatorisch, bouw of financiën- neem dan contact op met Wim Broer via wim.broer@gmail.com
* Met de zuidelijke schootvelden wordt het groene weiland bedoeld dat is gelegen achter
revalidatiecentrum Naarderheem en tussen de Godelindeweg en de Vestinggracht.