Sinds dit voorjaar neemt de lokale duurzaamheidsbeweging Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren circulaire scans af bij kleine en grote ondernemingen in Gooise Meren. Als je circulair heel eenvoudig uitlegt wordt in een circulaire economie grondstoffen steeds weer hergebruikt en is er geen afval. Met de scan krijgen bedrijven inzicht in hoe circulair ze nu zijn en wat ze kunnen doen om meer circulair te worden.
De gemeente Gooise Meren is al een aantal jaar bezig om zo circulair mogelijk in te kopen. Dan heb je het over aanbestedingen voor bijvoorbeeld de nieuwe sporthal in Muiden maar ook zoiets kleins als het inkopen van papier. Ook bedrijven krijgen hier steeds meer mee te maken. Je hebt en krijgt als onderneming steeds meer een voorsprong doordat je ofwel circulair inkoopt of circulariteit in je hele bedrijfsvoering hebt doorgevoerd. Wetgeving, subsidie en toenemende vraag van de consument helpt ook om bedrijven te bewegen meer circulair te worden.
Gestart met circulaire coaches
Circulaire economie is een van de belangrijkste pijlers in de overgang naar duurzaamheid. Na recyclen, repair, refurbish en re-use volgen de ontwikkelingen zich snel op en komen we met reduce, rethink en refuse steeds meer tot de kern van productieprocessen en onze bedrijvigheid. Allerlei vormen die de circulaire economie versnellen. Het is nu aan de praktijk om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Kwartiermaker Alje Kuiper van onze werkgroep circulaire economie leidt sinds dit voorjaar lokale, circulaire coaches op. Zij gaan op bezoek bij productiebedrijven als Alpha Assemby Solutions in Naarden of ondernemingen als IJzerhandel Baltus in Bussum. De coaches hebben de beschikking over een door de werkgroep ontwikkelde Circulaire Scan die ze tijdens het bedrijfsbezoek gebruiken om een nulmeting circulariteit bij lokale bedrijven te krijgen.
Nog meer coaches in Gooise Meren?
Goede vraag, maar die van 'ons' dragen duurzaamheid een warm hart toe, hebben ruime ervaring in het bedrijfsleven, hebben een meer dan gemiddelde kennis over circulariteit én toegang tot relevante netwerken. Petra Kerkwijk, eigenaar van Risór, is één van de inmiddels 12 circulaire coaches in Gooise Meren heeft onlangs een scan afgenomen bij Het Hoofdkantoor Light & more in Bussum. Een prachtige winkel vol Hollandse en Europese interieurproducten. Wat drijft Kerkwijk om zich belangeloos in te zetten als Circulaire Coach? Kerkwijk: “Ik heb een grote liefde voor de natuur en wil graag iets terug doen voor de omgeving waarin ik leef. Ook hoop ik door de coaching bij te dragen aan een beter perspectief voor komende generaties”.
Word ook een Circulaire Coach of vraag een Circulaire Scan aan
De circulaire coaches worden regelmatig getraind om een coaching gesprek zo goed mogelijk af te nemen. Dinsdagavond 12 september is de eerstvolgende training. Er wordt een training gegeven voor beginners en één voor gevorderden. Denk je erover om ook een circulaire coach te worden, neem contact met ons op. Ben je een ondernemer uit Gooise Meren, vraag hier een gratis circulaire scan aan.