UPDATE 2 oktober 2024: de samenvatting van de concept beleidsnota Voedseltransitie Gooise Meren is te lezen op: https://bestuur.gooisemeren.nl/fileadmin/plannen_en_projecten/Voedselvisie/update-beleidsontwikkeling-voedseltransitie-in-gooise-meren-definitief.pdf
De komende tijd rond de gemeente de beleidsontwikkeling af, begin 2025 wordt het voedselbeleid aangeboden aan de gemeenteraad.
UPDATE 2 juli 2024: Donderdagavond 19 september organiseert onze beweging samen met de gemeente een derde bijeenkomst over de op te stellen Voedselvisie. We gaan toetsen of de visie, beleidsdoelstellingen en focusgebieden herkenbaar en in lijn zijn met de door deelnemers meegegeven informatie uit de eerdere avonden. Met Wouter Bakker van de School for Change gaan we aan de slag met de vraag: hoe nu verder? Hoe realiseren we de veranderingen die bijdragen aan een andere manier van voedsel produceren en consumeren in Gooise Meren. Meld je hier aan voor deze bijeenkomst. Locatie: GRRU, de Ruijterlaan 24A in Bussum.
Ruim 40 mensen, 2 presentatoren, 4 pitches, 59 slides, 4 break-out sessies en vele verschillende reacties en meningen staan aan de basis van een toekomstige Voedselvisie Gooise Meren. Alhoewel de tijd blijft doortikken, is het doel om nú met elkaar stil te staan hoe ons lokale voedsellandschap er in 2050 uit zou moeten zien? Net als in de natuur gaat het over (bio-)diversiteit en die was er! De avond werd begeleid door Yvonne Faber, plant- en voedselfilosoof. Een mooie combinatie van deskundigheid in deze tijd van grote transities.
Tussen de aanwezigen waren zeker ook schurende of botsende opvattingen. Maar voornamelijk had iedereen hetzelfde doel: een toekomstbestendig voedsellandschap in 2050. Yvonne: "Om daar te komen mogen we botsen en schuren. Als we het allemaal al met elkaar eens waren, was dit traject niet nodig geweest. Na de breakout sessies heb ik van meerdere aanwezigen gehoord dat ze het fijn vonden dat er echt naar ze werd geluisterd en hun input daadwerkelijk wordt meegenomen. Ook voelde ik een sterke betrokkenheid van de aanwezigen bij het doel van de avond en bij elkaar".
Niemand in de kou laten staan
Waarom is een gedeelde voedselvisie belangrijk? Katharina Prause, kwartiermaker Voedsel van de gemeente Gooise Meren: "Het huidige systeem is over de hele keten niet houdbaar. Niet qua gezondheid voor mens en bodem, milieu, biodiversiteit, dieet en economie. Gooise Meren wil bijvoorbeeld voedsel produceren en tegelijkertijd de natuur herstellen. Maar ook een gezonder dieet voor iedereen, zodat we allemaal even oud mogen worden". Wethouder Barbara Boudewijnse heeft vanuit duurzaamheid de Circulaire Economie in haar portefeuille. De Voedselvisie is hier een groot onderdeel van. Ze benadrukt dat de gemeente het belangrijk vindt om een gezonde en duurzame visie te hebben. En dat we deze vooral met elkaar moeten vorm- en inhoud geven. "We leven in een tijd van veel veranderingen en willen niemand in de kou laten staan". Er zijn immers verschillende geluiden en meningen over hoe we verder moeten. Of dit nu gaat over de boeren, het aanbod in onze supermarkten, de dure biologische producten of het bewustzijn over voeding en gezondheid.
Pitches initiatieven
Ter inspiratie heeft een aantal 'bottum-up' initiatieven deze avond hun bedrijf/initiatief gepitcht.
Vers van 't Land door Nicole Enthoven
Nicole groeide op in een akkerbouwbedrijf in de Beemster. Ze was gewend om producten te eten die altijd vers van het land kwamen. 'Liefde overwint alles’ vertelde ze en dit gold ook voor haar. Sinds anderhalf jaar woont Nicole samen met haar vriend, boer Lucas, in Naarden op een veehouderijbedrijf.
Vers van ‘t Land levert hoogwaardige producten, als groente, fruit, vlees en zuivel direct van het land aan de klant. Iedere vrijdag gaat Nicole bij de boeren in Noord-Holland langs om de producten op te halen en deels komen de producten van eigen boerderij. Zo zorgt ze ervoor dat alle producten zo vers mogelijk bij de klant afgeleverd worden. Ze leveren boxen in een grote variëteit en op hun site staan veel recepten. Vers van 't Land is een mooi voorbeeld van gezond voedsel en er is nog ruimte voor nieuwe klanten. Wat handig is, is dat je kunt kiezen uit verschillende boxen zoals de groenten, fruit & zuivel box en de groenten box.
Voedselbos en Hof van Thijsse door Connie de Prinse en Maddie Waterman
Naast inwoners zijn Connie en Maddie ook onderdeel van de werkgroep Groen van de KTV wijk in Naarden. Deze werkgroep heeft een klein stukje grond achter Bergman Clinics weten te bemachtigen en daar een voedselbos ontwerp voor laten maken. Een voedselbos is een soort tuin waar de natuur 'de boer' is en zichzelf kan onderhouden. Een voedselbos levert een variëteit aan mooie, eetbare ingrediënten die vervolgens met de hand geoogst worden. Het voedselbos is momenteel in ontwikkeling en zal voor een groot deel ingezet worden voor onderwijs aan de schoolgaande kinderen uit de KTV wijk zelf.
Filling Groovy door Marsha van den Bosch
Marsha is moeder van 2 kinderen en inwoner van Naarden. Ook Marsha vindt dat veel anders moet. Niet vanuit ons hoofd maar meer vanuit ons hart. Terug verbinden met de natuur en ervaren dat we een zijn. Het begint met onze eigen tuin: ‘Moe’s tuin’, Samenvoorzienend en vooral voor de toekomst en dus mét onze kinderen. Marscha geeft mooie voorbeelden van haar werk, zoals de moestuinbakken bij de Bussumse Montessorischool en Tuinderij de Groene Inval in Baarn.
Fungi Factory door Ilse Draaisma
Ilse is mede-oprichter van deze duurzame producent van schimmels en paddenstoelen uit Utrecht. Bij de Fungi Factory doen ze dingen anders. Zo gaat bijvoorbeeld alles op de fiets inclusief de leveringen aan klanten. De Fungi Factory is een echt circulair bedrijf. Ze gebruiken koffiedik en houtschaafsel van horeca en bedrijven als grondstof voor het kweken van paddenstoelen. Ook doen ze veel aan bewustzijn, geven gastlessen aan het onderwijs en helpen ook graag startende ondernemers met het opzetten van een soortgelijke kwekerij.
Breakout sessies
Het tweede deel van de avond betrof vier breakout sessies met de volgende thema’s:
1. Produceren we voedsel op een manier die de natuur herstelt?
2. Is de gezonde en duurzame voedselkeuze aantrekkelijk en gemakkelijk voor iedereen?
3. Verspillen we minder voedsel en worden reststromen maximaal benut?
4. Groeit een duurzame voedseleconomie van bottom-up initiatieven tot middelgrote
bedrijven?
Gerard Verweij, aanwezig bij breakout sessie drie: "In ons deelgroepje werden concrete ideeën gedeeld. Zoals met elkaar composteren in de wijk en het aanbieden van voedsel dat over is via een lokaal digitaal platform. En niet onbelangrijk: al vroegtijdig in het onderwijs aandacht vragen voor waar ons eten vandaan komt en hoe verantwoord met het voedsel om te gaan dat de aarde ons geeft".
Krik van Zwet van de lokale Grootouders voor het Klimaat: "Ik vond de avond inspirerend en leerzaam. Heel fijn om te merken, dat zoveel mensen met goede dingen bezig zijn".
Input Voedselvisie
Wat wordt er gedaan met de input van deze avond? Yvonne: "Alle input wordt verwerkt en meegenomen in het schrijven van de Voedselvisie. De reden dat we mensen hebben gevraagd hun mening op te schrijven, is zodat we niet alleen de conclusies hebben van de sessies maar ook de gedachtes die daarvan het uitgangspunt vormen. Ook nemen we zo het perspectief van de mensen die minder snel in een groep iets zeggen goed mee. Dan krijgen we een meer gelaagd beeld van wat er speelt".
Volgende bijeenkomst op 19 maart
Wij hopen dat alle mensen die aanwezig waren op 15 februari ook naar de bijeenkomst op 19 maart komen. Als je niet aanwezig was, nodigen we je van harte uit om de 19e jouw input te geven. Graag aanmelden via het inschrijfformulier.
Programma
Start 19.00 uur.
Locatie: GRRU, de Ruijterlaan 24A in Bussum.
Het doel is om samen te werken richting de Voedselvisie 2050 voor Gooise Meren. We bespreken hoe de samenwerking van bottom-up initiatieven en top-down beleid eruit ziet.
Initiatiefnemers, organisaties en bedrijven en de gemeente vertellen hoe zij werken aan hun ambities en welke rol zij voor zichzelf zien. Hoe kan een Voedselvisie volgens hen bijdragen aan een duurzame toekomst en over de manier waarop zij (willen) samenwerken met de gemeente en de gemeenschap.
Deze avond zijn er pitches van:
Frans-Jan ter Beek, boer bij Ter Beek Melkvee uit Muiderberg.
Marco Wisse, directeur GRZ bij Vivium Zorggroep uit Naarden.
Léon Goedhart, bottelaar en oprichter bij de Perserij uit Muiden.
Susanne de Raaij van Biobite uit Bussum.
Meer informatie
Meer informatie vind je op gooisemeren.nl/bijeenkomsten-en-evenementen/item/bijeenkomsten-voedselvisie