top of page

Artikel

Update werkgroep circulaire economie

Deelnemers aan de mini master zitten aan tafel
Dora Vancso (witte blouse) samen met deelnemers van de minimaster duurzaam en circulair bouwen. 

Op het gebied van circulaire en duurzame bouwprojecten maakt onze werkgroep circulaire economie samen met de gemeente en ondernemers een flinke slag. Van het opschalen van duurzame badkamers tot een beoogde bouwkringloop met tweedehands bouwmaterialen: de projecten schieten uit de grond. Kwartiermaker van de werkgroep Dora Vancso: "De interesse is groot en iedereen denkt actief mee".


Duurzame badkamers 

Dora: "Het afgelopen jaar hebben we samen met woningcorporatie G&O en aannemer Intersell uit Naarden 20 duurzame badkamers gerealiseerd in huurwoningen in de Hilversumse Meent. Het doel is het ontwikkelen van een 100% circulaire en CO2-neutrale badkamer, gemaakt van biobased of (grotendeels) gerecyclede grondstoffen, en volledig gericht op herbruikbaarheid in de toekomst. Dit project gaan we nu uitbreiden. De komende anderhalf jaar gaat Intersell 150 nieuwe badkamers op deze manier bouwen. Naast G&O is nu ook woningcorporatie de Alliantie hierbij betrokken. De rol van de werkgroep is om zulke ketenprojecten te ondersteunen, bijvoorbeeld bij de subsidieaanvraag voor dit project. Circulaire badkamers zijn vaak net even wat duurder, maar wel beter voor het milieu. Met subsidie kunnen de woningcorporaties de badkamers zonder extra kosten, toch duurzaam bouwen".

 

Minimaster duurzaam en circulair bouwen 

Om lokale ondernemers op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen over circulair en duurzaam bouwen, is er de Minimaster duurzaam en circulair bouwen. De eerste bijeenkomsten vonden inmiddels plaats. Dora is trots op de diverse groep ondernemers die ze samen met mede-kwartiermaker Alje Kuiper bijeenbracht. "Het is een groep met onder andere de Rabobank, architecten, ontwikkelaars, woningcorporaties en ambtenaren die zich bezighouden met de bouw. Tot nu toe krijgen we enthousiaste reacties. Veel ondernemers vinden duurzaam bouwen complex vanwege de regelgeving. Voor bouwondernemers die hier niet dagelijks mee bezig zijn, is het moeilijk om op de hoogte te blijven. Met deze bijeenkomsten kunnen wij hen de nodige kennis geven over de regels waar ze aan moeten voldoen. Dat wordt als heel waardevol ervaren. Het zou geweldig zijn als er een concreet project uit deze groep voortkomt".

 

Goedkope klusmaterialen bij de Bouwkringloop

Op meerdere plekken in het land kun je inmiddels naar een kringloop voor tweedehands bouwmaterialen; de Bouwkringloop. De gemeentes Gooise Meren, Hilversum, BEL en Wijdemeren hebben de handen ineengeslagen om samen met de initiatiefnemers onderzoek te doen naar de kansen voor een bouwkringloop voor de particuliere klusser in de regio Gooi en Vechtstreek. Dora: "Je ziet dat er ontzettend veel bouwmateriaal overblijft. Het is zonde om dit af te voeren. Bij de bouwkringloop kun je straks terecht voor goedkope klusmaterialen. Denk aan oude plaatmaterialen, dakpannen, restpartijen kit, maar ook kozijnen. We gaan samenwerken met verschillende aannemers die restpartijen over hebben of slopers in de regio. Laatst hadden we bijvoorbeeld een mooie oude parketvloer. Een sloper kan daar zelf niets meer mee. Deze parketvloer zou dan naar de bouwkringloop kunnen. Het is mooi om zo’n vloer te kunnen hergebruiken".  


Biobased boeren 

Daarnaast is het aanjaagteam* net begonnen met een pilot rondom biobased boeren. Dora: "Er is veel te doen rondom de stikstofproblematiek bij boeren. Er zijn verschillende initiatieven. We gaan kijken of boeren meer biobased bouwmaterialen, zoals hennep, stro of riet kunnen verbouwen op hun land. Deze materialen kunnen aannemers gebruiken in de bouw. Het is eigenlijk een alternatief businessmodel voor boeren. Boeren met een groen hart die ideeën hebben over de toekomst van hun bedrijf, nodig ik uit om mee te denken". 


Advies nodig? 

Heb je interesse in circulair of duurzaam bouwen, maar weet je niet waar te beginnen? Of heb je een idee of project en heb je ondersteuning nodig, bijvoorbeeld bij subsidieaanvragen of samenwerkingen? Dora en haar collega’s denken graag mee. Neem contact op met Dora via d.vancso@gooisemeren.nl 


*Dora Vancso is voorzitter van het regionale aanjaagteam. Dit team -bestaande uit lokale ketenpartners in de bouw, zoals de Rabobank, aannemers, woningcorporaties, architecten en gemeentes- ondersteunt circulaire projecten in de regio.  

Overige artikelen

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page