We voelen steeds meer urgentie om duurzamer te leven. Om zelf stappen te nemen om verantwoord om te gaan met de natuur. De beste inspiratiebron hiervoor? "Dat is de natuur zelf", zegt Christiaan Uittenbosch stellig. "Die heeft de afgelopen 3,8 miljard jaar bewezen wijzer te zijn dan alle mensen bij elkaar. Zonder afval en zonder de natuurlijke systemen te beschadigen!"
Een 'nieuwe' wereld aan inspiratie
Christiaan vormt met Bas Adib FiredUp. Dit jonge bedrijf verzorgt vanuit de GRRU (Groene Ruijter) in Bussum training en advies over design en leiderschap in duurzame innovatie. "Het leren van de natuur biedt ons een schat aan kennis die we kunnen gebruiken om onze wereld te verbeteren. Om oplossingen te vinden die effectief zijn, én harmonieus met onze omgeving samenwerken. Deze nieuwe manier van denken en samenwerken heet biomimicry".
Vliegen in V-formatie
Bas: "Veel mensen zijn op zoek naar manieren om duurzaam de toekomst in te gaan. Zonder het gevoel te krijgen dat we steeds ‘minder mogen’. Dat is precies wat biomimicry op een hoopvolle, positieve en inspirerende manier laat zien. Voor het ontwikkelen van verf kun je je bijvoorbeeld laten inspireren door de pauwenveren. Die bevatten geen toxische pigmenten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze laten lichtstralen door, in plaats van ze te absorberen. Daardoor blijven kleuren heel lang goed".
Bas vertelt hoe onderzoekers van Airbus leren van insecten, vogels en vleermuizen. "De vleugelvorm van een albatros wordt nu nagebootst bij vliegtuigvleugels. Ook worden testen gedaan met vliegen in een V-formatie, zoals vogels dat doen. Zo levert de natuur oplossingen voor de meest uiteenlopende vraagstukken in de chemie, architectuur, weg- en waterbouw. Onze missie is om mensen hiermee in aanraking te brengen. Dit doen we onder andere op de beroepsopleiding voor architecten".
Kom naar de inspiratiesessie op 29 februari
"Je ziet het pas echt als je het doorhebt. En dan zie je een soort vuur aangewakkerd worden bij mensen", benadrukt Christiaan. Wil jij zelf ook eens zien en leren hoe biomimicry werkt? Meld je aan voor de inspiratiesessie van Christiaan en Bas bij de GRRU op donderdag 29 februari via groenloket@altijdwerkplaats.nl
Iedereen met een passie voor de natuur is welkom. Misschien heb je weleens van biomimicry gehoord en/of hou je je bezig met innovatie en zoek je naar nieuwe inspiratie. Of ben je bezig met duurzaamheid en gewoon heel benieuwd wat we allemaal VAN de natuur kunnen leren om duurzamer te kunnen innoveren.
Wespen inspireren stuurbare dunne naald
Biomimicry onderzoek vindt plaats bij verschillende onderzoeksgroepen van Wageningen University & Research. Een voorbeeld is de stuurbare, dunne injectienaald. 'In de medische wereld worden naalden vaak gebruikt om medicijnen toe te dienen of een biopt af te nemen. Je wil dan zo dicht mogelijk bij je doel komen, zonder omliggende weefsels zoals bloedvaten en zenuwen te beschadigen. WUR onderzocht hoe sluipwespen hun ultradunne legboren inbrengen in een harde ondergrond zonder deze te beschadigen. Zij dirigeren de naald vervolgens naar een specifieke locatie. Het geheim zit in het meervoudig zelfstandig bewegende element. Daarmee is een prototype ontwikkeld voor een ultradunne (0.4 mm) zelfaangedreven en stuurbare naald'. Deze en andere inspirerende voorbeelden vind je hier.