Bijdragen en samenwerken aan herstel en verbetering van de natuur. Dat is het doel van de Groene Ruijter (GRUU) en alle initiatieven en bedrijven die actief zijn in onze gemeente Gooise Meren. Zo ook architectenbureau ARHK van Jorg Arntz en Sebastian Hardeveld Kleuver. Arntz: “Vanuit deze groene werkplek richten we ons op duurzaam en biobased bouwen, met ruimte voor de natuur.”
Natuurinclusief bouwen
Zo’n tweeënhalf jaar terug zette het architectenbureau de knop volledig om, vertelt Arntz. “We volgen ons hart en dat ligt bij natuurinclusief bouwen. Liefst zo veel mogelijk met hernieuwbare bouwgrondstoffen zoals hout en vlas. We zien dat de gemeente dit steeds meer stimuleert, onder andere via bouwvergunningen. In onze ontwerpen zorgen we bijvoorbeeld ook voor nestgelegenheid voor vogels en voor groene daktuinen en muren. Zelfs met eetbare planten zoals aardbeien. Dit voorziet in plekken voor rust en ontspanning en maakt gebouwen mooier.”
Vanzelfsprekende voorzieningen
“Ooit zullen functionele voorzieningen zoals dak- en gevelgroen vanzelfsprekende opties bij bouwprojecten zijn, evenals regenwateropslag, nestkasten en insectenhotels”, stelt Arntz. “Vergroening is de eenvoudigste manier om verkoeling in gebouwen te brengen en neerslagpieken op te vangen. Bovendien zuivert het de lucht en biedt het ruimte aan verschillende soorten planten, dieren en micro-organismen. Het begint met een simpele vraag: hoe kan ik de natuur een handje helpen?”
ARKH werkt holistisch
Momenteel werkt ARKH aan een uniek ontwerp voor een villa in een bosrijk gebied in Ermelo en aan een dakterras in Amsterdam. Arntz: “We werken holistisch, met oog voor de ecologische en sociale kant. Om doordachte keuzes te maken, moet je breed naar de omliggende natuur kijken. Alles begint bij bewustzijn. Wanneer je in verbinding staat met de omgeving, realiseer je je dat je onderdeel bent van het geheel. ARHK is een groen architectenbureau en wat ons hoofdzakelijk onderscheid is onze aanpak in het verweven van de bouwenvelop met de omgeving."
"We kijken niet alleen naar de bouw-footprint maar ook naar de omgeving-footprint. In onze strategie werken we in teamverband samen met een landschapsarchitect, een bioloog en een hovenier waardoor we op lokatie restauratief, regeneratief en klimaatadaptief te werk gaan. Ook binnen de GRRU kunnen we goed sparren met de verschillende specialisten binnen het Green Team. Op deze manier creëeren we een holistische aanpak waarin we tot doel hebben om een groene verbinding te creëren tussen gebouw en omgeving. Goed voor onze planeet en goed voor een mooie manier van in balans leven."
“Bouwkundig gezien is in de gemeente Gooise Meren nog veel te winnen”, concludeert hij. “Het zit hem ook in kleine dingen, zoals de tuintegels iets verder uit elkaar leggen zodat water weg kan vloeien.” Zijn conclusie? “Verbinding met de natuur maakt mensen gelukkiger en gezonder. Als we hier geen stappen in maken, betaalt de wereld de prijs.”
Lokale adressen
Ben je op zoek naar een lokaal bedrijf voor de aanleg van een moestuin? Wil je HR tripple glas laten aanbrengen door een lokaal bedrijf of een warmtepomp laten installeren? Kijk dat in onze lijst vol lokale adressen.
Zelf bijdragen aan meer natuur en biodiversiteit?
Dat is gemakkelijker dan je denkt. Vervang de tegels in je tuin door groen zoals bloemen, planten of bomen of halfverharding zoals grind. Gemeente Gooise Meren doet tot en met 31 oktober 2023 mee aan het Nederlands kampioenschap Tegelwippen. Geef door hoeveel tegels je vervangt. Samen kunnen we zorgen dat de gemeente bovenaan komt te staan in de Nationale Tegelteller. Je kunt de gewipte tegels gratis laten ophalen door de Tegeltaxi van gemeente Gooise Meren. Meer info vind je op gooisemeren.nl/duurzaamheid/tegeltaxi Of doe inspiratie op bij de GRRU op de Ruijterlaan 24a in Bussum en stel je vragen over duurzaam vergroenen via groenloket@altijdwerkplaats.n. Het groen-blauw loket is elke dinsdag van 09.00 tot 13.00 geopend.
Tekst: de Groene Ruijter.