Boer Lucas en Nicole wonen en werken op het veehouderijbedrijf aan de Amsterdamsestraatweg die al sinds 1848 in het bezit is van de familie van Lucas. Op de boerderij draait alles om het verzorgen van de koeien, kalfjes, lammetjes en schapen. Het is de aangewezen plek om te praten over de toekomst van lokaal en regionaal voedsel.
Met een grote moestuin in de voortuin, kippetjes die over het erf scharrelen en het geluid van de koeien in de schuur zie je direct dat de liefde voor dier en natuur overal aanwezig is. Lucas is een boer die passie heeft voor zijn land, de dieren en boeren. Nicole -die niet op de boerderij werkt- maar wel is opgegroeid op het akkerbouwbedrijf van haar ouders in de Beemster deelt haar passie het liefst door versproducten direct aan de consument te kunnen leveren.
Rechtstreeks van de boer
Nicole vertelt dat ze de kraampjes met verse groente en fruit miste die ze altijd in de Beemster afging. "Ik reed een rondje en haalde overal verse groente bij een stalletje, liet geld achter in het bakje en ging weer verder. Dat kennen we helemaal niet in Gooise Meren en als ik dan de groentes zag in de supermarkt, werd ik daar wel treurig van.” En dus besloot ze te kijken of ze verse groente en fruit rechtstreeks van de boer naar Naarden kon krijgen. In coronatijd begint ze aan haar missie en al snel krijgt ze positieve reacties van de bewoners uit Gooise Meren en zijn we inmiddels drie jaar onderweg. Nicole geeft aan dat er hier in de buurt niet veel groentes worden geteeld, maar gelukkig had ik mijn contacten in de Beemster die graag hun producten voor een eerlijke prijs wilden verkopen. De producten verzamel ik in onze voedselboxen van Vers van ’t Land en we hebben inmiddels een leuk klantenbestand opgebouwd. De boxen zijn iedere week anders en vullen we met aardappels, uien, 4 soorten groente van het seizoen. De boxen kunnen aangevuld worden met bijvoorbeeld streekproducten of andere producten van de boer".
"We nemen de producten rechtstreeks af bij de boeren. We streven ernaar de duurzaamheid in de keten te verhogen, minder transportbewegingen, minder afval en minder verwerkingsschakels. Ik lever de voedselboxen bij de mensen thuis, zonder winkels en zonder verspilling. Zo krijgen de mensen verse producten van hoge kwaliteit tegen een eerlijke prijs". Nicole is heel trots op haar concept dat aantoont dat je het hele jaar rond Nederlandse producten kunt eten. Lucas vult aan: "Je hoeft niet uit het buitenland je sperziebonen te laten invliegen, we kunnen het lokaal ook regelen met seizoensproducten. En soms zit er iets heel aparts bij zoals nu drie kleuren bietjes of aardpeer".
Educatie
Aan de voedselboxen hebben Nicole en Lucas veel werk: het voedsel moet worden opgehaald, de boxen moeten ze samenstellen en worden bezorgd. Toch doen ze graag die moeite omdat ze het heel belangrijk vinden dat mensen weten waar hun eten vandaan komt. "Educatie vinden wij erg belangrijk. We leggen graag uit hoe het werkt op de boerderij en wat er komt kijken bij het produceren van voedsel. We werken veel samen met boerderijen hier in de buurt waar we ook producten afnemen: van honing-mosterddressing uit Laren tot het moestuin overschot van de Bleije Boerderij uit Muiden of het meel van de molen in Weesp en vlees van de Buffelhoeve van boer Tom uit Naarden met lokaal topkwaliteit lokaal vlees".
Voedselvisie Gooise Meren 2050
Nu de gemeente bezig is met het opstellen van een voedselvisie praten Nicole en Lucas graag mee over hoe zij denken over lokaal voedsel. "We kunnen vanwege de veengrond lang niet alles hier telen, de grond is daar niet geschikt voor. Natuurlijk staan we open voor een pluktuin of een voedselbos, dat zijn leuke initiatieven. Maar we moeten niet denken dat dat de oplossing is om iedereen lokaal voedsel aan te kunnen bieden. Een mooie mix van biologische en gangbare teelt is noodzakelijk om iedereen van lokaal voedsel te voorzien en op deze manier het voedsel wat we uit het buitenland halen te reduceren. Het kost tijd deze verandering te realiseren, maar waar we nu al mee kunnen beginnen, is zorgen dat overproductie niet wordt weggegooid zodat je minder verspilt".
Aandacht voor agrariërs
Lucas vindt het heel belangrijk dat er meer aandacht komt voor de agrariërs in Gooise Meren. "Veel mensen weten helemaal niet dat er bijvoorbeeld nog 10 melkveehouders hier zitten en dat we allemaal zo duurzaam mogelijk bezig zijn en rekening houden met de natuur. Ik denk dat er nog veel te halen is op het gebied van bewustwording over de boeren en hun dieren bij de inwoners van deze gemeente. Weet je bijvoorbeeld dat net weer twee schapen verwond zijn doordat mensen hun honden loslieten op weilanden?" Lucas laat de stal zien met de gewonde schapen – twee grote bijtwonden tekenen zich af op de poten van de schapen. Bij deze twee dieren is het nog maar de vraag of ze het redden. Maar gelukkig is er ook nieuw leven op de boerderij en liggen er in de stal een paar kleine lammetjes. Het is een wonder dat er dit jaar lammetjes zijn, dat had de boer niet kunnen dromen. "Door de blauwtongvirus hebben we 100 schapen verloren afgelopen jaar. We wisten daardoor niet of de schapen gezonde lammetjes op de wereld zouden zetten. Gelukkig is dat wel zo".
Op dit moment zijn er nog weinig lammetjes geboren en omdat Pasen dit jaar zo vroeg valt, hebben ze voorlopig nog niet zoals ieder jaar de open dag op de boerderij om de lente aan te kondigen. Maar zodra het kan, gooien ze het erf open en willen ze iedereen laten kennismaken met de dieren en de voedselboxen. Want dat ze vol passie kunnen praten en hun kennis willen overdragen over het boerenleven, dat is wel duidelijk.
Alle lokale adressen
Op deze pagina hebben wij een overzicht gemaakt van alle lokale adressen waar je lokaal en regionaal voedsel kunt kopen.