Naast inwoners, organisaties en ondernemers versnelt ook de gemeente Gooise Meren de lokale duurzaamheid. Een klein voorbeeld is het kerstpakket dat de gemeente de afgelopen dagen heeft verspreid onder haar ambtenaren. Vorig jaar was het kerstpakket al zoveel mogelijk duurzaam en regionaal maar dit jaar is onze gemeente een grote stap verder gegaan. Begin dit jaar vroeg Danja van Rijn, accountmanager ondernemers bij de gemeente, onze beweging of wij een idee hadden voor een lokaal geproduceerd, duurzaam en circulair kerstpakket. Dan kom je al snel uit bij gemeenschapsbedrijf Broedplaats Gooise Meren AltijdWerkplaats CIC (AWP).
Voor, door en van de gemeenschap
Het gemeenschapsbedrijf is voor, door en van de gemeenschap en heeft drie pijlers; ze streeft naar werk, altijd en voor iedereen en willen sociale en groene impact maken. In samenwerking met Danja en collega's heeft de AWP kistjes gemaakt van afgedankte vurenhouten balkjes met daarin allerlei specialiteiten die lokaal te koop of vervaardigd zijn. De ongeveer 620 ambtenaren kunnen het lege kistje thuis vullen met kaarsstompjes, wijnkurken en petflesdoppen en weer inleveren bij de AWP in ruil voor een kop koffie.
Geredde groenten en demi glace
Danja: "Lokaal inkopen is zo belangrijk, altijd al maar zeker in Corona tijd. In het kerstpakket zitten producten die lokaal vervaardigd en/of te koop zijn in de vier kernen van Gooise Meren. Zo heeft Neeltje van Catering Kaneeltje uit Muiden een een heerlijke rode uienchutney gemaakt. En heeft chef Maaike van Instock op de Groene Afslag een een demi glace gemaakt van geredde groenten. Wat ik mooi vind aan het pakket is dat het ook sociaal duurzaam is, vele enthousiastelingen van de AWP hebben ontzettend hard gewerkt om de kistjes en borrelplanken te maken en in te pakken. De samenwerking smaakt naar meer".
Oorspronkelijk zou het kerstpakket worden uitgedeeld op de traditionele kerstborrel die dit jaar niet door kon gaan. Een groot deel van de pakketten is afgeleverd door fietskoerier Greenspeed via haar locatie op de Broedplaats Gooise Meren. De ontvangers reageren enthousiast. Ambtenaar Gerard Verweij: "Ik vind het heel goed dat de gemeente een afslag neemt naar sociaal, duurzaam én lokaal. Lokale organisaties als de AWP moeten we ondersteunen en bekendheid geven. Naast de lekkere lokale inhoud vind ik de borrelplank van lokaal hout heel leuk en dat het kistje gemaakt is van resthout dat anders verbrand zou worden en nu een tweede leven krijgt".
Alle producten kun je zelf ook aanschaffen, hieronder alle producenten en winkels.
Il Divino Bussum: Elegast, ambachtelijke cider uit regionale hoogstamboomgaarden.
Instock op de Groene Afslag Crailo: demi glace van geredde groente.
Stefo la Bouche slagerij Bussum: Biologische scharrelworstjes.
The Cheesery no. 13 Naarden: Gooische Pikante biologische kaas.
Het Graanschap op de Groene Afslag Crailo: 100% Nederlands graan zonder toevoegingen.
Papageno Broedplaats Bussum: koekjes gemaakt door autistische jongeren uit de regio.
Catering Kaneeltje Muiden: rode uienchutney.
Ruijsdael op 't Hoekje Naarden Vesting: Gooise Matrasjes, chocolaatjes.
Op de foto v.l.n.r. Danja van Rijn en Babs van Gisbergen van de Broedplaats Gooise Meren tijdens de overhandiging van het eerste kerstpakket.