De Europese natuurherstelwet is afgelopen 17 juni aangenomen. Weliswaar –helaas- in afgezwakte vorm. Kort door de bocht gezegd komt het erop neer dat EU-landen hun best moeten doen om te voorkomen dat natuurgebieden achteruitgaan. In Nederland hebben veel gemeenten al een programma om de biodiversiteit te stimuleren, zo ook in Gooise Meren.
Eind vorig jaar heeft de gemeente op tal van locaties gras vervangen voor ‘bonte bermen’ en inheemse bollen, kruiden en bloemmengsels geplant. Ook wordt het gras niet meer intensief gemaaid. Daardoor krijgt de natuur de ruimte en hebben vogels, insecten en andere dieren plek om te schuilen, zich voort te planten en voedsel te verzamelen. Goed voor de natuur en voor ons. Voor onze gemeente is een aantal zogenaamde icoonsoorten gedefinieerd, waaronder de egel, de huismus en de kleine watersalamander. Deze soorten zijn gekozen omdat hun aan- of afwezigheid inzicht geeft in hoe goed -of slecht- het gesteld is met de lokale biodiversiteit.
Maak een feestje in je tuin
Als inwoner kun je ontzettend veel bijdragen aan natuurherstel en het vergroten van de
biodiversiteit. Leg bijvoorbeeld een groen dak aan. Dit hoeft niet veel te kosten. Bekijk hieronder de video hoe Anke uit Bussum dat voor elkaar heeft gekregen.
Wat je ook snel kan doen: vervang tuintegels voor groen. Of creëer een natuurvijver in je tuin door bijvoorbeeld een zinken teil of oud badje te vullen met een laagje zand of grind en water. Zet het in de halfschaduw en gebruik bijvoorbeeld de net verwijderde tuintegels om plateaus te maken waarlangs dieren gemakkelijk in en uit de vijver kunnen komen.
Plant struiken, heggen en bomen. Een groene tuin kan in de zomer wel vijf tot tien graden koeler zijn. Heel aangenaam als het straks weer warmer wordt. Heb je veel gras in je tuin, denk er dan over om een deel niet te maaien en in te zaaien met een kruidenrijk bloemmengsel. Het Nederlandse Sprinklr heeft mooie inheemse mengsels en is ook nog eens een stichting zonder winstoogmerk. In Bussum kun je bij de GRRU biologisch geteelde planten kopen die van nature in Nederland voorkomen. Word of ben je zwerfvuilambassadeur, dan hebben wij een mooie actie. Als je ook een boomspiegel of geveltuin aanlegt, kun je gratis 3 planten ophalen bij de GRRU. Kijk voor meer info op de Schoon & Groen actiepagina.
Kom samen in actie voor natuurherstel en het vergroten van de biodiversiteit
Om in kaart te brengen hoe goed of slecht het gesteld is met de biodiversiteit hebben gemeenten en natuurorganisaties data nodig. Hiermee kunnen ze bijsturen door onder andere het voedselaanbod te verhogen, natuurvriendelijke oevers aan te leggen en nestkasten te plaatsen. Jij kunt meehelpen door data te verzamelen in de app Obsidentify. Dit is een gratis fotoherkenning app waarmee je dieren en insecten herkent en registreert. Met elke nieuwe herkenning wordt de database uitgebreid en neemt jouw kennis toe! Ook kun je meetellen met 'Tel Insecten Mee' actie van de Vlinderstichting in samenwerking met de gemeente. Gedurende 5 jaar kunnen inwoners registreren hoeveel vlinders, libellen en hommels er zijn. Meer info vlinderstichting.nl/tim