top of page

Artikel

Bewoners helpen bewoners verduurzamen



UPDATE 30 oktober 2023 Erik Stapper heeft veel inwoners ontvangen die ook zelf hun huis willen verduurzamen. Op de website van de Duurzame Huizenroute kun je heel specifiek op zoek gaan naar een bepaald type woning, op bouwjaar, op doel zoals volledig energie neutraal en op maatregel zoals bijvoorbeeld het isoleren van een schuin dak. Ook al kun je de woning van Erik nu niet meer bezoeken, bij veel huizen op de site kun je de bewoner een specifieke vraag stellen.


  • De lokale energiecoöperatie Wattnu voorziet je van advies. Ze zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9-17 uur op 035-2343800.

  • Bij het Duurzaam Bouwloket kun je ook advies inwinnen en je de online subsidiecheck doen. Ze zijn op werkdagen bereikbaar van 9-17.30 uur op 035-2041023.

  • Ben je op zoek naar lokale installateurs van bijvoorbeeld HR++ glas of een warmtepomp dan vind je hier een overzicht.

  • Milieu Centraal staat boordevol tips hoe je eenvoudig en vaak goedkoop thuis energie kunt besparen.

 

Dat je huis verduurzamen soms gewoon een kwestie van doen is, heeft Erik Stapper aan de lijve ondervonden. Tijdens zijn zoektocht naar energiezuinige oplossingen kreeg hij echt de smaak van duurzaam verbouwen te pakken en zijn woning is nu nagenoeg energieneutraal. Tijdens de Duurzame Huizenroute op 28 oktober kun je Erik thuis bezoeken en al je klusvragen aan hem stellen.


Stapper woont zo’n acht jaar aan de Randweg in Bussum in een tussenwoning uit 1957. Hoewel ze er ‘zo in konden’. Kwam na een tijdje toch de wens om te kijken hoe ze het huis konden verduurzamen. “We hebben als eerste de spouwmuurisolatie gedaan. Daarvan wist ik dat het makkelijk was: het gebeurde vanaf buiten en het koste 500 euro. Dat was echt te overzien en het voelde in huis direct comfortabeler”.


Deze eerste stap smaakte naar meer. Stapper begon zich toen te verdiepen in wat allemaal mogelijk was. “Ik zag al gauw dat je beter een heel plan voor je huis kon maken dan steeds een los project te doen. De dakpannen waren oud, maar als ik die ging vervangen kon ik net zo goed gelijk zonnepanelen plaatsen”, geeft hij als voorbeeld.


Een half jaar lang ging hij aan de slag met het verduurzamingsplan voor zijn huis. Dat bleek echt niet zo makkelijk als gedacht. Daarom ontvangt hij tijdens de Duurzame Huizeroute op 28 oktober ook graag klussers die vragen hebben. Hij heeft immers zelf heeft heel wat uitgezocht en uitgeprobeerd. “Moest ik voor pur isolatie onder de vloer kiezen? Of gaan dan de balken rotten? Hoe zit het met warmtepompen en gasleidingen? Ik wilde dat allemaal goed uitzoeken en ben in al die materie gedoken.”


"In de winter gaat de verwarming maar twee keer kort aan"

Stapper besloot dat hij zijn huis met lage temperatuurverwarming wilde verwarmen. “Dat is de energiezuinigste maatregel dus dat moest het worden”, klinkt het enthousiast. Samen met zijn handige buurman, die timmerman is, hebben ze de houten vloer eruit gehaald, schuimbeton erin gestort en vloerverwarming aangebracht. “Dat is eigenlijk een warmtebatterij geworden. In de winter hoef ik de verwarming maar twee keer kort aan te zetten om de warmte in de massa op peil te houden. Het gasverbruik ging uiteindelijk van 1400 naar 400 kuub”.

Groen dak op de woning en schuur op de Randweg in Bussum.

Daar bleef het niet bij, behalve de vloer heeft hij ook alle ramen aangepakt. Zo lekt er geen warmte weg. “Nieuwe kozijnen en trippelglas. Dat laatste was best een uitdaging om te vinden, maar nadat ik de ramen en vloer had gedaan zag ik echt een enorme verbetering in gasverbruik. Beneden verloor ik vanaf toen geen warmte meer. Vervolgens ging ik aan de slag met dakisolatie. Dat heb ik allemaal zelf gedaan”.


Paradepaardje van de verbouwing is het warmteterugwinning (wtw) installatie. Wie vragen over dit centrale ventilatiesysteem, kan ook zeker tijdens de open huizenroute een kijkje komen nemen. In het kort komt het erop neer dat het systeem voor een gezond binnenklimaat zorgt en energie bespaart door warmteterugwinning. “Het aanleggen van de wtw-installatie was echt veel werk om te doen, gelukkig kon ik in de oude schoorsteen de buizen verwerken! Ik ben heel blij met het systeem want onze hele huis is luchtdicht en dat scheelt een derde op je warmteverlies”.


Breng een bezoek

Wie meer wil weten over hoe Stapper zijn huis heeft aangepakt is van harte welkom om op zaterdag 28 oktober tijdens de Duurzame Huizenroute te komen kijken. Ook vertelt hij graag meer over hoe je een duurzaam plan maakt voor je huis. Zo maak je het mogelijk om stap voor stap of in een keer te werken aan verduurzaming. De duurzame woning is geopend op 28 oktober van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. Aanmelden gaat via de website, als je zoekt op Randweg Bussum. kun je je aanmelden en alvast je vragen stellen als je die hebt.


Er zijn meer woningen in Gooise Meren wiens huis je kunt bezoeken op zaterdag 28 oktober en/of 4 november. Kijk hier voor alle woningen. Daar kun n je je ook aanmelden en alvast je vragen aan de eigenaar stellen.


2000 online voorbeeldhuizen waaraan je een vraag kunt stellen

Het hele jaar kun je bijna 2.000 online voorbeeldhuizen bekijken en via de knop ‘stel-een-vraag’ je vraag aan de huiseigenaar stellen. Bijvoorbeeld over het isoleren van een (oude) woning, het aardgasvrij maken van je huis of hoe de ventilatie of wateropvang de huiseigenaar bevalt. Zo kun je ook na de Duurzame Huizen Route nog verder met het maken van jouw verbouwplan.


Deze tekst is overgenomen van de lokale energiecoöperatie Wattnu. Voor, door en met elkaar besparen we energie, wekken we lokaal schone energie op en werken we samen aan de energietransitie. Als coöperatie werken zij onafhankelijk en helpen zij zonder commercieel belang.

Onze thema's

Artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page