Inwoners werkzaam in het onderwijs, het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijk veld en geïnteresseerden hebben vanochtend het Klimaatexamen voor de Toekomst gemaakt.
Nynke Visser uit Bussum van Innivity heeft het Klimaatexamen in Gooise Meren georganiseerd. Zij is duurzaamheidsaanjager en helpt bedrijven te verduurzamen, zit symposia voor en geeft gastlessen op middelbare scholen over dit thema. "Er is een gebrek aan educatie over klimaatverandering op middelbare scholen. Er sluipt mondjesmaat het een en ander in het curriculum bij een vak als Aardrijkskunde, maar er gaat tijd overheen voordat het onderdeel is geworden van de standaard methodiek. Met dit eerste Klimaatexamen voor de Toekomst moet er meer reuring ontstaan rond klimaatverandering en educatie".
Het pittige examen werd gemaakt bij Bouwmensen Bussum, een opleidingsinstituut waar leerlingen 1 dag per week theoretische les krijgen en 4 dagen per week praktijkles. Deze locatie was niet zomaar gekozen, bij Bouwmensen worden leerlingen opgeleid tot timmerman, elektricien of loodgieter. Vestigingscoördinator Michelle Stevens: "Duurzaamheid is verweven in zowel de stof als de praktijk. Momenteel richten wij een ruimte in waarin we vanaf november kinderen uit groep 8 en ouder, kennis laten maken met nieuwe technieken op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Ook laten we ze de handen uit de mouwen steken en laten we ze bijvoorbeeld een oplader op een zonnepaneeltje maken voor hun telefoon. Ik zou het geweldig vinden als er naast de plus klassen ook standaard een klusklas komt. Werken met je handen is gewoon leuk. Bovendien is de bouw CAO een heel goede en krijgen leerlingen van bv. 18 jaar maar liefst tien en een halve week vakantie doorbetaald".
Er zijn dwarsdenkers nodig
Tijdens de introductie werd door verschillende mensen gerefereerd aan het gisteren gesloten hoofdlijnen akkoord van PVV, VVD en NSC. Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel en oud Huis Tuin en Keuken tuinamn: "We moeten met zijn allen aan de bak". Kees Hogenbirk, kwartiermaker van onze beweging: "Wij hebben dwarsdenkers nodig, mensen die het anders willen doen en daarnaast nog veel meer de samenwerking zoeken. Ik ontmoette zojuist brandweerman Jan en vroeg of hij al samenwerkt met iemand van onze beweging. Dat was niet het geval dus dat gaan we doen!" Boudewijnse, onze wethouder duurzaamheid: "Ik denk dat het Klimaatexamen goed is voor de bewustwording van waar we mee te maken hebben en dat het ook handelingsperspectief geeft".
Maak het Klimaatexamen vanaf NU online
Vanaf vandaag kan ook het grote publiek het examen online maken. Het Klimaatexamen is voor de goede orde een even fictief examen als het Ministerie voor de Toekomst een fictief ministerie is dat het examen initieert. Wel worden de vragen uitgewerkt door de examencommissie, met wetenschappelijke borging door het KNMI en de Universiteit Utrecht. Ter voorbereiding vind je op www.klimaatexamen.nl diverse achtergrondartikelen, die je wellicht van pas gaan komen!