De afgelopen drie weken hebben 38 kinderen van Versa Kinderwerk de Schaepmanlaan in Bussum-Zuid onder handen genomen. Ze hebben niet alleen zwerfvuil opgeruimd, maar ook de straat vergroend door planten, bollen en zaadjes te poten. Tijdens dit project ontdekten de kinderen allerlei insecten, creëerden ze kunstwerken van herbruikbaar afval en leerden ze waarom biodiversiteit zo belangrijk is. Meer groen betekent namelijk zuiverdere lucht en water, wat goed is voor mens en dier.
Samenwerking met impact
Dit mooie project kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Omgevingseducatie, de afdeling Beheer Openbare Ruimte en Gebouwen (BORG), het team biodiversiteit van de gemeente, ons project Gooise Meren Schoon & Groen, en niet te vergeten juf Eri Brouwer en de begeleiders van Versa Kinderwerk.
Afvalquiz
De kinderen, in de leeftijd van 5 tot 12 jaar, lieten zien dat je nooit te jong bent om je in te zetten voor biodiversiteit en een schone leefomgeving. Juf Karin gaf hen een les over verschillende soorten afval, waarna het tijd was voor actie. Tijdens de afvalquiz moesten de kinderen afval scheiden en in de juiste container gooien, wat ze verrassend goed deden. Een week later bleek dat de kinderen thuis uitgebreid over het afval scheiden hebben gehad en waarom dat belangrijk is. Veel kinderen hadden al kennis opgedaan via het Jeugdjournaal, waar regelmatig duurzame onderwerpen worden uitgelegd.
Superzoeker Haben
Versa Kinderwerk heeft zes boomspiegels en een plantenbak in de Schaepmanlaan geadopteerd. Een boomspiegel is de ruimte rondom een boom, die je als bewoner of organisatie kunt adopteren om te beplanten en te onderhouden. Met toestemming van de gemeente begonnen de kinderen aan hun taak. Voordat de boomspiegels vergroend konden worden, moest eerst al het zwerfafval worden opgeruimd.
Haben (8) bleek een echte 'superzoeker' met een neus voor zwerfvuil; zij vond ongelooflijk veel rommel. Amal (7) ontdekte vooral veel sigarettenpeuken, die ze ‘reuken’ noemde: "Ik vind alles hier heel leuk, maar reuken vind ik stom!" Tomas (5) had ook succes: "Juf, ik heb al twee blikjes gevonden! Heb 30 euro (hij bedoelde cent) verdiend, goed hé?" Opvallend genoeg werden er geen plastic flesjes gevonden. Meester Salih vertelde: "De kinderen maakten er eerst een spel van, maar uiteindelijk werd het een serieuze wedstrijd. Ze vochten bijna om wie het meeste kon opruimen!"
Super Six in de tuin met Stip
De kinderen volgden ook de workshop 'de tuin met Stip, waarin lieveheersbeestje Stip uitlegt waarom groen en water in je omgeving zo belangrijk zijn. Stip landt in een tuin vol tegels. Deze wordt omgevormd tot een groene oase, waarna alle vriendjes van Stip zich melden: Worm, Kikker, Bij, Vlinder, Merel en Egel. Deze diertjes vormen de Super Six (zoals de Big Five bij een safari) van een groene en waterrijke tuin. Zo gingen we in gesprek met de kinderen hoe het bij hen thuis is en hoe dat misschien anders, beter kan. Wip een tegel en zet er een plantje in dat je van ons krijgt!
Kaart voor opa in Ethiopië
Kinderen leerden het verschil tussen een versteende en een groene omgeving; in het groen vind je veel meer dieren omdat ze daar meer bescherming en voedsel vinden. Ook hebben de kinderen geleerd goed te kijken naar de dieren: hoe zien ze eruit? Waar leven ze? Wat zijn overeenkomsten en verschillen? Vervolgens zijn ze, gewapend met een vergrootglas, buiten op zoek gegaan naar Stip en zijn vriendjes.
Erna hebben ze met herbruikbare materialen als toiletrollen en stoffen lekker geknutseld en er insecten van gemaakt om mee naar huis te nemen. Ook hebben ze een ansichtkaart van Gerrit de worm ingekleurd om op te sturen naar bijvoorbeeld opa in Ethiopië zoals Noya gaat doen.
Hoog bezoek van meester Hugo
Woensdag kregen de kinderen bezoek van wethouder Hugo Bellaart, door hen ook wel 'meester Hugo' genoemd. Wanneer je een boomspiegel adopteert, legt de gemeente een adoptietegel neer, zodat de groenbeheerploeg weet dat die plek door bewoners wordt onderhouden. Wethouder Bellaart zet zich privé al jaren in voor duurzaamheid. Elk voor- en najaar helpt hij mee met de grote opruimacties in Het Spiegel, georganiseerd door het buurtplatform. Ook doet hij jaarlijks mee aan de Natuurwerkdag in Muiderberg, dit jaar op 2 november in het Echobos. Geef je hier op als je mee wilt helpen.
"We moeten het samen doen, inwoners én gemeente"
Wat vindt de wethouder ervan dat 439 inwoners, scholen, ondernemers en organisaties samen met 561 helpers 608 straten in Gooise Meren regelmatig opruimen? "Ik vind het geweldig. We moeten het samen doen, inwoners én gemeente. Het is belangrijk om zorg te dragen voor je eigen leefomgeving, en het is fijn om iets vrijwillig te doen. Gezamenlijk opruimen brengt buurtbewoners dichter bij elkaar, en -na afloop samen koffie drinken maakt het ook nog eens gezellig".
Zelf actie ondernemen?
Wil je ook een workshop organiseren op jouw school, opvang of elders? Neem contact op met onze werkgroep duurzaam onderwijs.
Wil je helpen om regelmatig zwerfafval op te ruimen in jouw buurt? Meld je aan als zwerfvuilambassadeur (iets naar beneden scrollen voor het aanmeldformulier).
Als je naast zwerfvuilambassadeur ook een boomspiegel adopteert krijg je van ons 3 inheemse biologische plantjes, gekweekt door de GRRU in Bussum. Opgeven kan hier. Een boomspiegel of geveltuin vraag je aan bij de gemeente.