top of page

Artikel

Inwoners, ondernemers en studenten: sluit je aan bij onze beweging



Kwartiermaker van onze beweging, Kees Hogenbirk uit Naarden, heeft grote doelen voor ogen om de gemeente Gooise Meren duurzamer te maken. "Het grote werk moet nog beginnen, we staan pas aan het begin. Maar ik ben tevreden omdat er beweging aan het ontstaan is", zegt hij optimistisch.


Het uiteindelijke doel waar hij met Samen Sneller Duurzaam aan meewerkt is het naleven van het klimaatakkoord in Parijs. Daarin is afgesproken dat we in 2050 geen fossiele brandstoffen meer gebruiken zoals gas, aardolie en steenkolen. "Dat is nog 30 jaar maar we kunnen nu al zien dat het lastig wordt om dat te halen. Samen Sneller Duurzaam is bezig, samen met diverse andere partijen, om die doelen lokaal te vertalen naar de gemeente Gooise Meren".


Actief Hogenbirk en zijn uitgebreide netwerk buigen zich dan ook over alle vragen die daarbij komen kijken. Maar dat is niet alles, ze creëren ook draagvlak onder inwoners en zorgen voor bewustwording. Ondertussen steken ze ook de handen uit de mouwen. "We hebben verschillende werkgroepen die actief in de wijken zijn. Die buigen zich over allerlei vraagstukken en komen met acties. Wanneer een inwoner zelf een mooi plan heeft, of zich ergens aan ergert, dan bieden wij ondersteuning en een vruchtbare bodem voor duurzame initiatieven".

Hogenbirk legt uit hoe dat werkt. "Stel je ergert je aan al het beton in de straat en denkt: kunnen we daar niet iets leuks en groens mee doen? Meld je dan bij ons, dan helpen we jou om dat te realiseren. Met kennis, advies en soms ook met planten, budget of wat je maar nodig hebt. Je ziet dat het werkt, bijvoorbeeld bij de stukjes groen in de gemeente waar niet meer gemaaid wordt en waar weer plek is voor wilde bloemen en insecten. Zo versterken we samen lokaal de biodiversiteit". Circulair

Ook op gemeentelijk niveau gebeurt al van alles. Zo wordt gekeken welke huizen de komende tijd van het gas af kunnen en welke woningen geïsoleerd worden. Een ander concreet voorbeeld is de bouw van de nieuwe sporthal in nieuwbouwwijk De Krijgsman in Muiden. Daar wordt gewerkt op basis van circulaire grondstoffen.


"De gemeente Gooise Meren wil vanaf 2030 alle inkopen circulair doen. Ze begint daar nu al mee omdat ze het goede voorbeeld wil geven". In de praktijk betekent het dat er bijvoorbeeld met gerecycled materiaal wordt gewerkt of met houtbouw".


Stadslandbouw De komende jaren wordt de duurzame beweging steeds zichtbaarder in de gemeente. Hogenbirk is bijvoorbeeld bezig om te kijken of een eerste stadslandbouwproject kan beginnen. Dat wil hij realiseren op stuk land van 10-20 ha binnen de gemeente. Op die plek wil hij een start maken met het lokaal verbouwen van voedsel, noodzakelijk op weg naar een zelfvoorzienende stad.


"We kopen nu boontjes uit Kenia, maar bij dat transport heb je heel veel CO2 uitstoot. We moeten naar 0 procent uitstoot en dat betekent dat we lokaal aan de slag moeten. We maken op weg naar die nieuwe, duurzame economie heel veel stappen en dit is daar weer eentje van".

Jonge ontwerpers gezocht

Samen Sneller Duurzaam kan het niet alleen. Wij hopen dat ook jonge mensen, ontwerpers, studenten van de TU, zich willen aansluiten bij de beweging. "Gooise Meren is nu een woonstad. We werken en we kopen veel buiten de gemeente. Dat moet op den duur anders. Hoe kunnen we met lokale grondstoffen werken? Daar willen we heel graag over brainstormen met ontwerpers".


"Ook ondernemers spreek ik graag om te kijken welke mogelijkheden er zijn om binnen hun eigen branche te vergroenen én geld te besparen. Samen Sneller Duurzaam is al bezig met heel veel projecten op het gebied van energie, afval en innovatie en, zoals het woord samen in onze naam al zegt, we hopen dat veel inwoners zich bij ons aansluiten".


Wie Kees Hogenbirk wil bereiken kan mailen naar info@samen-sneller-duurzaam.nl

Onze thema's

Artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page