Ynske Betlem zet zich volledig in voor een wereld waarin hergebruik en geen verspilling de standaard is. "Ik wil vooral lokaal kijken wat ik hierin kan betekenen. Mijn liefde zit echt in het opnieuw gebruiken van materialen en het zo zuinig mogelijk omgaan met spullen. Grondstoffen en materialen zijn immers niet eindeloos beschikbaar".
Zo heeft Betlem aansluiting gevonden bij ons netwerk waar ze als kwartiermaker Circulaire Economie samenwerkt aan het Bottom-up Actieprogramma Circulair Ondernemen (BACO). "Initiatieven voor hergebruik of die verspilling van spullen en materialen tegen gaan, helpen wij graag verder door te groeien. Deze initiatieven komen veelal vanuit de gemeenschap. Daarbij zoeken we de samenwerking met de gemeenten en de Regio om de impact groter te maken". Volgens haar zijn er veel kansen wanneer we anders met grondstoffen omgaan. "Bijvoorbeeld in de bouwsector. Zo bestaat er circulair beton en kan hout uit slooppanden opnieuw worden gebruikt in de bouw. Je kan de stratenmaker vragen straatstenen te hergebruiken. In de huidige situatie worden deze vaak nog weggegooid, maar waarom zou je de opdracht niet aanpassen en werken met stenen die er al lagen? Daarmee hoeft je geen nieuwe stenen te maken en maak je direct impact".
OPGEHAALD AFVAL ALS NIEUWE GRONDSTOF IN ONZE EIGEN BUURT
Ynske kijkt ook verder: "Horecazaken en winkels maken nu kosten om hun afval af te voeren. Daarnaast leveren andere vrachtwagens spullen bij hen af. Wij denken dat hier nog veel winst te halen is. In Hilversum start de goederenhub waar, na afleveren van goederen, het karton bijvoorbeeld wordt meegenomen door de Tomingroep en in Hilversum ook direct in de persen verwerkt. Ze merkt ook op dat iedere winkelier zijn eigen afvalstroom heeft waardoor vaker op een dag verschillende vrachtwagens langsrijden. "Ik wil weten of je dat ophalen kan combineren zodat er minder transportbewegingen zijn. En hoe het opgehaalde afval als nieuwe grondstof in onze eigen buurt opnieuw gebruikt kan worden. Dat scheelt in ritten, in kosten en gaat verspilling tegen".
Het BACO-team kijkt actief naar wat er nu in de regio speelt en waar winst te behalen is. Mensen met circulaire ervaring die zich willen aansluiten nodigen wij van harte uit om mee te denken. Aanmelden kan via de mail.
DEALEN MET DE GREEN DEAL
Het boek dat Ynske op de foto vasthoudt is geschreven door onze kwartiermaker Circulaire Economie Alje Kuiper. Hierin staan praktische tips voor ondernemers, geschreven door zes schrijvers uit zeer verschillende disciplines, vanuit een mooie collectieve ambitie: duurzaamheid hoger op de agenda’s krijgen, bij mkb-bedrijven en overheden. 'Dealen met de Green Deal' bestel je hier.
VAN GLOBAAL NAAR LOKAAL
Ambassadeur van onze beweging, Klaske Postma van Regeneration Design, is met andere circulaire ondernemers in gesprek gegaan met ondermeer de Regio Gooi en Vechtstreek en de Metropoolregio Amsterdam. Het onderwerp? Wat hebben circulaire ondernemers nodig van (lokale) overheden om hun duurzame missie te realiseren.
Klaske: "Zelf denk ik dat we aan het begin van een grote verandering staan. Ik gun mezelf, in samenwerking met andere ondernemers, een generatie de tijd (30 jaar) om biocirculaire, lokale productie te realiseren zodat we niet meer afhankelijk zijn van bijvoorbeeld China. Van globaal naar lokaal, van lineair naar (bio)circulair, van massaproductie naar passende productie en van een kapitalistische economie naar een regeneratieve economie.
Via deze link lees je haar testimonial en de aanbevelingen vanuit de ondernemers.