In onze gemeente bevinden zich ongeveer 10.000 eenmanszaken, ongeveer 1550 bedrijven met 2 tot 50 medewerkers en enkele tientallen grotere bedrijven. Vooral de grotere bedrijven zijn vaak al bezig met circulair ondernemen, zoals het reduceren van grondstoffenverbruik en het benutten van kansen die circulair ondernemen biedt. Voor eenmanszaken en middelgrote bedrijven is dit vaak minder vanzelfsprekend. Ook is er weinig kennis over regelgeving. Bijvoorbeeld, vanaf 2025 ben je als ondernemer verantwoordelijk voor het afvalbeheer van textiel dat je uit een land buiten de EU importeert. Vanaf dit jaar ben je verplicht om -weliswaar summier- aan te geven hoe je hieraan hebt voldaan.
Om lokale bedrijven te helpen meer circulair te worden, is onze werkgroep circulaire economie, begin 2023 gestart met de ontwikkeling van een circulaire scan. Deze scan is inmiddels steeds verder verfijnd en lokale circulaire coaches hebben tal van bedrijfsbezoeken afgelegd. De coach maakt kleine en middelgrote bedrijven bewust van de nieuwe regelgeving én de businesskansen circulair ondernemen biedt.
Meubelmaker uit Naarden
Een meubelmaker uit Naarden maakt prachtige kasten en ander meubilair van notenhout. Elk jaar uit bestelt zij dit hout bij haar vaste Europese leverancier en concentreert zich op haar creaties. Het Klimaatakkoord stelt dat elke ondernemer per 2050 een grondstoffenreductie van 50% moet realiseren. Hoe kan deze meubelmaker dit bereiken? De kracht van de coach is dat deze meedenkt over nieuwe businessmodellen, zaait ideeën en stimuleert de ondernemer. Bijvoorbeeld, lease de stukken die je maakt in plaats van ze te verkopen. Gebruik lokaal hout waar mogelijk, bijvoorbeeld van het Goois Natuurreservaat. Onderzoek biobased materialen die net zo mooi en robuust zijn als notenhout. Zo maak je ook een stap op de R-ladder.
Servicegerichte bedrijven kunnen ook een scan laten doen
Ook servicegerichte bedrijven zoals accountants- en notariskantoren kunnen baat hebben bij een circulaire scan. Denk aan een afvalreductieplan om het aantal prints te verminderen of ervoor zorgen dat een bepaald percentage van de randapparatuur refurbished is of geleased wordt. Lease kantoormeubilair van een lokale meubelmaker, gemaakt van lokaal geoogst hout. De coach denkt in alle gevallen mee en verwijst indien nodig naar gespecialiseerde partijen voor verdere hulp.
Wil je een gratis circulaire scan van jouw bedrijf? Maak een afspraak via info@ssdgm.nl Een scan duurt ongeveer 1 uur.
Interesse om een circulaire coach te worden? Jongeren zijn van harte welkom! Op 10 september vanaf 17.00 uur kun je een training volgen in Bussum. Met aspirant circulaire coaches wordt een kennismakingsgesprek gevoerd vóór 10 september om te kijken of het van beide kanten past. Aanmelden kan via info@ssdgm.nl