top of page

Artikel

Stoepplantjes fotowedstrijd

vrouw staat in een tuin
twee vrouwen houden een foto vast met daarop een fiets en een stoepplantje
Kelly (l) met Gerdien en de winnende foto.

UPDATE 2 november 2024: Stadsecoloog Gooise Meren, Kelly Driessen, heeft niet één maar twee winnaars uitgekozen in de stoepplantjes wedstrijd. Gerdien Onland won met haar foto gemaakt in de Naarden-Vesting van het 'onkruidje' Muurfijnstraal. Voske van Olden (11) uit Bussum won in de categorie t/m 12 jaar met haar foto van een prachtig bloeiend 'onkruidje' met ernaast een

Vrouw houdt foto vast met daarop een bloeiend stoepplantje
Kelly met de winnende foto gemaakt door Voske.

stuk zwerfafval onder een bankje.


Kelly: "Met deze wedstrijd willen wij de natuur in het zonnetje zetten. Onkruid is een waardevol plantje, gebruikt door insecten in hun route van plant naar plant. Door het woord stoepplantje te gebruiken in plaats van onkruid komt er hopelijk een meer juiste connotatie". De winnaars hebben een prachtig assortiment biologisch geteelde, inheemse planten gekregen, geteeld door de GRRU in Bussum.


 

Wil je graag iets doen voor de biodiversiteit? De natuur een klein beetje helpen met bloemen en planten 'van hier', die geen gif en kunstmest nodig hebben? Lien Spijker kan je alles vertellen over de juiste wilde en inheemse planten voor een diervriendelijke tuin boordevol leven.


Vergroenen

Als vrijwilliger bij wilde planten kwekerij Kas&Co in Kortenhoef en de GRRU in Bussum wil Lien mensen graag laten zien hoe ze zelf kunnen bijdragen aan de natuur. Ze weet ontzettend veel van inheemse bloemen en planten, en heeft al veel bewoners van onze gemeente geadviseerd over het vergroenen en klimaatadaptief inrichten van hun leefomgeving. "Met inheemse planten maak je van je tuin, balkon of gevel een kleur- en geurparadijs. Zo biedt je vlinders en insecten voedsel en onderdak, en valt er voor jou meer te zien en ervaren".


Optimaal aangepast

"Inheemse planten komen van nature al heel lang voor in een bepaald gebied. Daardoor zijn ze optimaal aangepast aan de bodem en het klimaat. Een prettig bijgevolg is dat ze ook minder verzorging nodig hebben - als ze op de juiste plek staan tenminste. Ook zijn de planten en dieren in onze omgeving in de loop der tijd op elkaar afgestemd geraakt. Tegenover inheems staan exoten die zijn ingevoerd. Denk aan populaire tuinplanten als de hortensia die nauwelijks nectar en stuifmeel heeft voor bijen of de reuzenberenklauw".


Lien's lievelingsbloemen

Haar persoonlijke top vijf? Lien noemt de wilde marjolein, beemdkroon, klokjesbloem (Campanula) margriet en moerasspirea. "Maar ze zijn allemaal mooi. Het is maar hoe je ernaar kijkt". Ze vertelt enthousiast over stoepplantjes. "Die vind je overal. In de berm en gewoon voor de deur. Als je de tijd neemt om wilde planten wat beter te bestuderen, zie je dat ze heel interessant en mooi zijn. Bovendien zijn ze goed voor de biodiversiteit en zorgen ze dat overtollig water beter weg kan lopen. Het is mooi dat deze ondergewaardeerde plantjes steeds meer aandacht krijgen".


Fotowedstrijd 

Laten de stoepplantjes om je heen zich niet weerhouden om op vreemde plekken omhoog te komen? Laat het zien in de fotowedstrijd van de GRRU en win 12 inheemse planten! De ingezonden foto’s worden gepubliceerd op social media van de gemeente Gooise Meren, de GRRU en de AltijdWerkplaats, zodat ze ook anderen kunnen inspireren. Meedoen is heel simpel. Maak een mooie stoepplantjesfoto en mail deze (in groot formaat) naar reuring@altijdwerklaats.nl onder vermelding van 'GGM fotowedstrijd'. In september maken we bekend wie de prijs in ontvangst mag nemen uit handen van Kelly Driessen, stadsecoloog van Gooise Meren.

Onze thema's

Artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page