Duurzaam leven, geven om mens, milieu en natuur. Voor de Bussumse Shirley Kuypers is het haar tweede natuur. Ze probeert om samen met haar man en twee kinderen zo bewust én duurzaam mogelijk te leven. Duurzaam is Shirley met de paplepel ingegoten. Ze groeide op in Brabant waar haar ouders een grote moestuin hadden. Eten met de seizoenen, snoepen van bramen en frambozen uit de eigen tuin, afval scheiden, geen auto, alles tweedehands. Het was zoals het was en dat dit nu duurzaam wordt genoemd, daar stond ze toen niet zo bij stil. Ze ging er gewoon in mee. "Ja, als puber heb ik mij een tijdje verzet tegen de vlooienmarkten enzo, maar je ziet het: ik ben nu precies hetzelfde als mijn moeder", lacht ze terwijl ze geniet van haar koffie in de Groene Afslag.
Opdrachten
Shirley werkt bij de Groene Afslag, een circulaire hotspot op de grens van Laren en Bussum en is omringd door mensen die veel waarde hechten aan duurzaamheid. Ze wil haar boodschap graag verspreiden, maar gewoon op een leuke manier. Zonder opgeheven vingertje, daar heeft ze niets mee.
Een van de uitdagingen waar Shirley zelf aan meedoet is de landelijke 52 weken duurzaam challenge. Hierbij krijgen deelnemers een jaar lang iedere week een leuke opdracht om zelf thuis mee aan de slag te gaan. Het is de bedoeling om zelf te ervaren hoe het is om wat bewuster om te gaan met het -vaak wat abstracte begrip- van duurzaamheid. "De challenge is ontzettend leuk om aan mee te doen én heel makkelijk. Er is ook een Facebookgroep waar je veel steun en ideetjes van krijgt. Dat alles maakt het ontzettend laagdrempelig om mee te doen".
Ze geeft enkele voorbeelden van wat je in zo’n week voor opdrachten kunt doen. "Een opdracht was: eet je voorraadkast leeg. Vaak verzamel je allemaal eten en weet je niet eens meer wat er nog in de kast en de vriezer ligt. Is de vriezer leeg, dan kan je ‘m een keer ontdooien, schoonmaken en dat bespaart weer op de energierekening. Zo makkelijk kan het zijn".
"En er was laatst een week waarin je geen vlees eet. Voor de een is dat wat makkelijker dan voor de ander, maar probeer het eens. Vegetarisch eten is zoveel meer dan een vleesvervanger op je bord. In de Facebookgroep kun je vragen stellen, delen mensen recepten. Het is erg leuk om met elkaar in gesprek te gaan, om elkaar te helpen".
Inspireren
Voor Shirley is het het belangrijkste dat het een leuke manier is om elkaar te inspireren. "Je krijgt allerlei leuke tips. Ik hoorde laatst dat je je vaatwastablet ook wel door de helft kunt doen. Dan wordt je vaat als nog goed schoon, maar doe je dus langer met het product. Van dat soort lifehacks wordt ik wel blij". Zij vindt het al winst als mensen het gewoon eens proberen. "Liever een hoop mensen die het niet perfect doen, dan een paar mensen die het helemaal perfect doen. Je hebt verschillende soorten van duurzaam leven, van een beetje tot bijna 100 procent. Laten we niet die perfectie nastreven, maar gewoon doen wat we kunnen. Pak eens wat vaker de fiets, zet je CV ketel op 60 graden of koop een keer een vegetarisch kookboek. Zelf ga ik graag met mijn eigen tasjes van katoen naar de markt, dat bespaart ook al een hoop plastic. Zo simpel kan het dus zijn".
Shirley deelt graag een aantal handige en leuke tips:
Denk eerst een diep na of je iets echt nodig hebt, voordat je het aanschaft, het zogenaamde consuminderen.
Om inzicht te krijgen welk effect jouw gedrag heeft op verduurzaming is De Verborgen Impact van Babette Porcelijn een handig, helder en inzichtelijk boek
Het boek ‘Weg ermee’ van Dennis Storm is leuk om te lezen. Het gaat over de kunst van het minimalisme.
Kook een keer met kliekjes, maak bijvoorbeeld een quiche met groenten die over zijn of een pesto van halve bosjes kruiden.
Verdiep je eens in de inspirerende architect, ondernemer en visionair Thomas Rau en zijn verleggende ideeën om de economie écht circulair te maken.
Opgeven challenge
Wie meer wil weten over hoe je zelf mee kan doen aan de challenge kan kijken op 52wekenduurzaam.nl/ Via deze challenge wordt iedereen uitgenodigd om een jaar lang iedere week een kleine, verrassende, duurzame stap te maken. Zo kan je zien of het bij je past en of je het in je leven kunt integreren. Er wordt vooral gekeken naar wat wél kan. Het is leuk, leerzaam en gratis.