top of page

Artikel

Een gruwelijke, langzame dood



Vlinderstruik en dood koolwitje
Een vlinderstruik en haar slachtoffer, het koolwitje. Foto: Marlonneke Willemsen.

In het Volkskrant Magazine van afgelopen weekend stond een reportage over de serie 'Invisible threat' van fotografe Marlonneke Willemsen. Zij maakt wonderschone foto's, veelal van planten en insecten. Voor een eerder fotoproject had ze tuinplanten nodig waarmee ze bladetende insecten wilde voeden. Marlonneke kocht wat planten bij een tuincentrum en tot haar schrik gingen de insecten die ervan aten binnen een paar uur dood. Moet je voorstellen, koop je als nietsvermoedende consument een prachtige vlinderstruik omdat je graag vlinders in je tuin wilt. Komen de vlinders erop af en gaan ze gewoon dood!


Marlonneke is met de planten en insecten gaan experimenteren en kwam erachter dat in 9 van de 10 gevallen insecten binnen een aantal uur tot dagen stierven als de tuinplanten niet biologisch en onbespoten waren. En bleven leven als dat wel het geval was. Marlonneke: "Uit verschillende onderzoeken is naar buiten gekomen dat het overgrote deel van niet-biologische tuinplanten een cocktail van verschillende bestrijdingsmiddelen bevat. Het werd mij steeds duidelijker dat dit de oorzaak was waarom de dieren dood gingen bij een 'normale' plant uit een tuincentrum". Pesticide Action Network Netherlands heeft in 2023 een onderzoek gepubliceerd over bestrijdingsmiddelen in Nederlandse tuinplanten. Ook Greenpeace heeft een onderzoek gepubliceerd in 2017.


Wat kun je doen?

Eigenlijk best simpel! Als je tuinplanten koopt bij een tuincentrum, vraag dan naar de

biologische, onbespoten variant. Wil je het nog beter doen, kies dan voor een biologisch geteelde, inheemse tuinplant van de GRRU in Bussum. Ook kun je online heel goed terecht bij de Cruijdt-hoek en Sprinklr.



Lokale Voedselbanken voor Bijen

In heel Nederland zijn er Voedselbanken voor Bijen waar je, vanaf vandaag, gratis inheems bloemzaad kunt ophalen. Ook in Gooise Meren kun je op een groot aantal adressen terecht. Vul hiervoor je postcode in op deze site en maak een ophaalafspraak bij de dichtstbijzijnde Voedselbank voor Bijen.


Schoon & Groen Gooise Meren

Onze werkgroep Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij is een Schoon & Groen campagne gestart om meer groen in straten en buurten te krijgen. Als je meedoet krijg je een aantal inheemse, biologisch geteelde tuinplanten cadeau. Wip meteen wat tegels uit je tuin en plant en zaai wat insecten lekker vinden.


Gemeente vervangt gras door Bonte Bermen

Goed nieuws, de gemeente Gooise Meren is gestart met het vervangen van stukken gras door inheemse bollen en zaaigoed! Wil je meer weten over Bonte Bermen, kijk dan op debonteberm.nl/nlkruidenmengsels


Tel mee met de Nationale bijentelling van 15-24 april

Op de website van de nationale bijentelling kun je je getelde bijen doorgeven. Bovendien staat er een makkelijke handleiding om de bij te herkennen. Waarom is de telling ook alweer belangrijk? Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.


Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis.

Onze thema's

Artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page