top of page

Artikel

Bouw mee aan een gedeelde Voedselvisie

UPDATE 2 oktober 2024: de samenvatting van de concept beleidsnota Voedseltransitie Gooise Meren is te lezen op: https://bestuur.gooisemeren.nl/fileadmin/plannen_en_projecten/Voedselvisie/update-beleidsontwikkeling-voedseltransitie-in-gooise-meren-definitief.pdf

De komende tijd rond de gemeente de beleidsontwikkeling af, begin 2025 wordt het voedselbeleid aangeboden aan de gemeenteraad.


UPDATE 2 juli 2024: Donderdagavond 19 september organiseert onze beweging samen met de gemeente een derde bijeenkomst over de op te stellen Voedselvisie. We gaan toetsen of de visie, beleidsdoelstellingen en focusgebieden herkenbaar en in lijn zijn met de door deelnemers meegegeven informatie uit de eerdere avonden. Met Wouter Bakker van de School for Change gaan we aan de slag met de vraag: hoe nu verder? Hoe realiseren we de veranderingen die bijdragen aan een andere manier van voedsel produceren en consumeren in Gooise Meren. Meld je hier aan voor deze bijeenkomst. Locatie: GRRU, de Ruijterlaan 24A in Bussum.

 

In samenwerking met de gemeente organiseren wij op 15 februari en 19 maart bijeenkomsten rondom het gebruik van voedsel in onze gemeente. Op deze avonden gaan we in gesprek met producenten, inwoners, organisaties en initiatiefnemers die werkzaam zijn op het gebied van voedsel en landbouw in onze gemeente.


De gemeente wil in 2050 -in lijn met de Europese klimaatdoelen- klimaatneutraal zijn. Een voedselvisie met bijpassend beleid is daarvoor essentieel. In een voedselvisie kan komen te staan dat gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel, beschikbaar is voor iedereen. Schoon en veilig geproduceerd mét gezonde verdienmodellen voor ondernemers. Maar ook doen wat goed is voor ons als mens en dier, het klimaat, bodem, water en biodiversiteit. 


Wij nodigen je uit om mee te denken over de voedselvisie voor Gooise Meren. Wat is jouw ideale voedselomgeving? Wat gaan we samen doen aan biodiversiteit? Hoe kunnen bedrijven, burgerinitiatieven en overheid samenwerken naar een duurzaam voedsellandschap in de gemeente Gooise Meren?


Voedsel is van ons allemaal

Een sterke voedselvisie wordt gedragen door de gemeenschap. Het is voor zowel gemeenschap als gemeente belangrijk om de ideeën, initiatiefkracht en energie een plek geven in de voedselvisie: voedsel is namelijk van ons allemaal. Wij organiseren twee bijeenkomsten om van jou te horen wat er leeft. Tijdens de eerste avond op 15 februari schetsen we samen een streefbeeld: dromen en doelen, samen naar een gedeelde voedselvisie. De tweede avond op 19 maart onderzoeken we wie welke rol heeft in de voedseltransitie binnen de gemeente Gooise Meren: samenwerken, van dromen naar doen. 


Tijden 15 februari & 19 maart 2024

18.45 uur: inloop. 

19.15 uur: start programma. 

22.15 uur: einde programma. 

Je bent van harte welkom beide avonden aanwezig te zijn. De avonden zijn ook afzonderlijk te bezoeken. 


Aanmelden

Meld je aan via het inschrijfformulier.


Programma 15 februari

Dromen en doelen: samen naar een gedeelde Voedselvisie.

Tijdens de eerste bijeenkomst schetsen we samen een toekomstbeeld voor het voedsellandschap in Gooise Meren in 2050. Wat willen we bereiken?


  • Inleiding over het belang van een Voedselvisie voor de gemeenschap en de gemeente.

  • Er gebeurt al veel op het gebied van voedsel in Gooise Meren. Initiatiefnemers, organisaties en bedrijven vertellen wat zij doen, waarom zij dat doen en waar ze naartoe willen.


Pitches 15 februari

Geïnspireerd door de voorbeelden en de inleiding, gaan we met elkaar in gesprek. Wat is jouw ideale toekomstbeeld?


Programma 19 maart

Samenwerken: van visie naar doen.

We bespreken wie welke rol heeft in het waarmaken van de ambities van de Voedselvisie Gooise Meren 2050.


  • Inleiding over hoe samenwerking van bottom-up initiatieven en top-down beleid eruit ziet.

  • Initiatiefnemers, organisaties en bedrijven vertellen hoe zij werken aan hun ambities. Zij vertellen over de rol die zij voor zichzelf zien. Hoe een voedselvisie volgens hen kan bijdragen aan een duurzame toekomst en over de manier waarop zij (willen) samenwerken met de gemeente en de gemeenschap.

Pitches 19 maart

Geïnspireerd door de voorbeelden en de inleiding gaan we met elkaar in gesprek. Welke rol wil jij oppakken? Met wie wil je samenwerken en welke rol heeft de gemeente volgens jou?


Meer informatie

Onze thema's

Artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page