Afgelopen woensdag vond het online event van de werkgroep Circulaire Economie Gooi en Vecht plaats. Op de inspirerende locatie De Groene Afslag en mogelijk gemaakt door Impact Hub Amsterdam, was een heuse studio in de astronautenzaal opgezet door de studenten van MOOS Productiehuis uit Hilversum.
Ynske Betlem van ons BACO Team ging in op een aantal vragen die ze op voorhand met Brigitta Boonacker van de Ondernemersvereniging Gooise Meren had doorgenomen en woensdagavond live door nam met Alje Kuiper van Mijn Impact en Danique Gunning van Mud Jeans.
VOORAL KOPLOPERS ACTIEF
Op de eerste vraag over ervaringen met circulariteit bij ondernemers ziet de OVGM dat er doorgaans nog niet heel veel gebeurt met circulariteit bij ondernemers. En dat lijkt vooral te zijn omdat de prioriteit en intrinsieke motivatie vaak nog ontbreekt. Het zijn vooral de koplopers die actief zijn en kleinere bedrijven willen wel in duurzaamheid investeren maar de keuzes daarin lijken omzet gedreven.
Ondernemers lopen met betrekking tot circulariteit aan tegen een gebrek aan kennis en ervaring, maar ook de juiste toegangspoorten tot bijvoorbeeld circulaire grondstoffen of partners. In deze ingewikkelde tijd hebben veel ondernemers andere (kop)zorgen en nemen dus niet de tijd om circulariteit te onderzoeken.
Op de vraag hoe we elkaar kunnen helpen wordt er veel gezegd over regionale samenwerking, de koppen bij elkaar steken, niet zelf het wiel uitvinden maar kennis en ervaringen delen. MKB ontzorgen door wegen toegankelijk te maken.
SESSIE REGELGEVING CIRCULARITEIT
De deelnemers werden na het plenaire deel ingedeelde in breakoutrooms. In de eerste interactieve sessie nam Alje deelnemers mee in de wirwar van de regelgeving omtrent circulariteit. Aan de hand van zijn snel te verschijnen boek “Dealen met de Green Deal” gaf hij deelnemers inspiratie en tips om voordeel te halen uit de nieuwe regelgeving.
SESSIE VERDUURZAMING AFVAL
Vanuit de zogenaamde Boardroom namen Charlotte Hesterman (Charlutions), Kim van Doorn (Seenons) en Babs van Gisbergen het thema verduurzaming van afval onder de loep. Uitdagingen werden omgezet in kansen en naar aanleiding van een drietal voorbeelden (Gooise Meren 100% Zwerfvuilvrij, Yoghurt Barn en Dik & Schil) hebben de deelnemers samen gekeken naar mogelijkheden voor MKB. Het sluiten van de keten (Refuse, Reduce, Re-use and Recycle) kwam aan de orde en enkele praktische tips werden gedeeld om morgen te kunnen beginnen met het verduurzamen van afvalverwerkingsprocessen.
SESSIE VERDUURZAMEN KAPPERS
In sessie nummer drie werd gesproken Jessica van ’t Pad en Karin Rienstra over het verduurzamen van het kappersvak. Jessica van ’t Pad van Ecce Kappers nam de groep mee in haar verhaal, hoe ze met 100% plantaardige gifvrije producten werken en hoe dat niet alleen goed is voor de natuur maar ook voor de mens. Maar ook en vooral over hoe het toch kan dat er nog zo weinig mensen weten dat het kappersvak ook anders (duurzaam plantaardig) kan en hoe dat als gemeenschap meer zichtbaar te maken.
SESSIE INVESTEREN IN MEDEMENS
De vierde sessie ging over de kracht van samenwerken met nieuwkomers/statushouders, want ook dat is duurzaam ondernemen; investeren in de medemens. Bas Brül van De Klusbaas in Hilversum vertelde samen met Evelyn Hasperhoven van TWiNburgering over hun ‘supermatch’ in 2021. Waarmee ze voor een jongeman uit Afghanistan de baan van zijn leven vonden en voor de opdrachtnemer, Bas, een loyale, goede werknemer wisten te vinden.
CONCLUSIE
In alle sessies en gesprekken kwam naar voren dat circulariteit niet iets is om alleen te ondernemen en dat je het niet allemaal zelf hoeft te bedenken. Circulaire initiatieven hoeven niet ingewikkeld en duur te zijn, als je samenwerkt en kosten deelt kom je een heel eind. Ook het delen van regionale kennis en ervaringen is key. Hier was deze mooie avond een prachtig voorbeeld van, samenwerking, kennis delen en inspiratie bieden aan ondernemers die het anders willen.