Update, wegens het Corona virus gaat de NL Doet dag niet door. Met een kleine groep vrijwilligers gaan ze een begin maken aan de leertuin. Bijna iedere Bussumer is er weleens geweest; de Kindertuin in Bussum. Al meer dan 100 jaar dé plek waar je als kind -en zelfs soms als volwassene- leert dat groente niet in de supermarkt groeit. Voorzitter Paul Koster en sinds 1968 (!) verbonden aan de Kindertuin: “De kinderen laten we één en hopelijk twee of drie jaar kennismaken met de natuur. Hoe de natuur werkt, dat doet iets met kinderen. Het gaat ons ook om de verwondering en wanneer ze zich verbonden voelen met de natuur, zullen ze deze ook willen beschermen”.
Samenwerken met de natuur
Op de tuin wordt weliswaar gecomposteerd en Ellie Sterk, vrijwilliger sinds 2000, koopt zoveel mogelijk biologisch zaad maar dit seizoen gaan ze een stap verder. Marsha van den Bosch van onze werkgroep lokaal voedsel kwam twee jaar geleden bij de Kindertuin als tuinbegeleider omdat haar dochter graag een tuintje wilde maar er te weinig begeleiders waren.
Marsha verdiept zich de laatste jaren steeds meer in permacultuur; zorg voor de aarde, zorg voor de mens & eerlijke delen. Zij kwam met een initiatief om permacultuur toe te passen in een ongebruikt stuk tuin. Het is een experiment waar het bestuur en de overige vrijwilligers van de Kindertuin met belangstelling aan meewerken. Maar, je hebt er wel een andere blik voor nodig. Marsha: ”De bodem van de Kindertuin is vrij arm. We willen deze op een natuurlijke manier gaan verrijken. Dit is geen quick fix maar heeft tijd nodig. Eén van de principes van permacultuur is om klein te beginnen (zodat je gemakkelijk bij kunt sturen). Wanneer het goed verloopt ga je het groter maken. Onkruid is nu afval maar dat moet grondstof worden. Stap voor stap gaan we permacultuur introduceren. Dan kijken we naar hoe de natuur werkt en wat zijn de functies van en onderlinge relaties tussen planten en dieren. Je gaat samenwerken met de natuur. Waar voorheen de grond werd gefreesd waardoor het bodemleven werd verstoord en je eigenlijk steeds weer op nul begint, laat je de natuur haar werk doen. Je hebt bijvoorbeeld fruitbomen en onder die bomen ga je planten zetten die bepaalde insecten weren of via de wortels voeding aan de boom geven. Je maakt een soort gilde; een groep planten ondersteunend aan elkaar en die goed met elkaar kunnen samenwerken waardoor je een symbiose krijgt. Als dat goed op elkaar is afgestemd kun je de natuur haar gang laten gaan. Dan hoef je alleen nog maar te snoeien en te oogsten”.
Paul Koster: “Met Marsha is veel nieuwe kennis gekomen, zo hebben we geleerd dat je onkruid afknipt voordat het zaad gaat dragen en dat je het afgeknipte onkruid op de bodem laat liggen (mulchen) zodat het water beter wordt vastgehouden”.
Compostering van organische materialen
Herman Kluck, vrijwilliger sinds 2012: “In het verleden namen we alleen maar van de grond. Wij willen aan de kinderen meegeven dat je niet alleen maar oogst maar dat je ook iets teruggeeft aan de aarde. Bij twee tuinen starten we met composteren en we gaan kijken of we een goede verhouding kunnen krijgen tussen bruin (takken, bladeren, stro) en groen (keuken- en tuinresten, mest van bv. kippen)”.
Hulp van Towards Nature
De ervaren permacultuur ontwerper Tayfun Yalcin van Towards Nature heeft een eerste ontwerp gemaakt voor de leertuin. Er is uitgegaan van de huidige bomen en er gaan zoveel mogelijk permacultuur principes toegepast worden. Marsha: “Tayfun wees ons erop dat er zoveel meer uit de Kindertuin gehaald kan worden. Het is een schitterende plek en wordt eigenlijk weinig en kort benut door de kinderen. Het tuinseizoen loopt gewoonlijk van april tot en met september maar het hele jaar door is er van alles te doen. Denk aan; wintergroenten, het inmaken van groenten of zorgen voor dieren en beplanting. En in de leertuin denken we er ook over om ‘natuurles’ te geven tijdens schooltijd”.
Vrijwilligers gezocht
Paul Koster: “De Kindertuin is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers en mensen die het leuk vinden om in het tuinseizoen een groep kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar te begeleiden. Eén groep bestaat uit 14 tuintjes van 10m2 en 14 kinderen en er staan 2 begeleiders per groep. Wil je (ook) meehelpen? Stuur dan een mail naar: secretariaatkindertuinen@gmail.com, we zijn heel blij met alle hulp”.
Meedoen met NL Doet 14 maart
Op 14 maart is er een grote tuinactie. Naast de reguliere klussen maken we een eerste stap met de leertuin. Tayfun zal die dag ook aanwezig zijn om zijn kennis over permacultuur en het ontwerp uit te leggen. Meer info staat op NL Doet
Inschrijven op 7 maart 2020
Van 10-12 uur kun je je kind inschrijven voor een kindertuin. Na 7 maart worden de aanvragen behandeld die online zijn binnengekomen.
Adres: Huizerweg 49j in Bussum, naast de kinderboerderij in het Mouwtje. Het inschrijfgeld voor een tuintje bedraagt E 35,- (graag gepast meenemen want pinnen is niet mogelijk). Kijk op de website van de Kindertuin Bussum voor meer info, recepten en foto’s: mijnkindertuin.nl
Vergroenen begint bij jezelf, in je eigen tuin, stap voor stap. Wil jij dat maar kun je daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact op met Marsha via marsha@vanenkhuijzen.nl