proef artikel
​​
​
​
​
Samen bouwen aan een circulaire toekomst
​​
Dit jaar hebben wij in samenwerking met de Rabobank Gooi en Vechtstreek, gemeente Gooise Meren en de Coöperatie Fabriek een intensieve, achtdelige minimaster duurzaam en circulair bouwen georganiseerd. Architecten, projectontwikkelaars, bouwbedrijven, aannemers, beleidsambtenaren, woningcorporaties en installateurs namen hier aan deel. Zij zijn bijgespijkerd over de nieuwe wet- en regelgeving, verdienmodellen, circulaire materialen en hergebruik. Deze minimaster heeft nieuwe samenwerkingsverbanden en projectideeën opgeleverd, die anders waarschijnlijk moeilijk verkend zouden worden.
​
Circulair fietspad van gemaaide waterplanten en circulair beton
Alje Kuiper, onze kwartiermaker circulaire economie en aanjager van deze minimaster, initieert circulaire projecten en verbindt lokale en regionale partijen. Alje: "In de minimaster hebben we naast het delen van kennis ook een aantal projecten gedefinieerd". Een circulaire fietspad gemaakt van hergebruikt beton gemengd met bijvoorbeeld gemaaide waterplanten uit het Gooimeer is één van de projecten. Een innovatief idee dat in Almere al succesvol is toegepast met hennepvezel op 2 kilometer fietspad. "​Ik probeer een samenwerking op te zetten tussen de gemeente Gooise Meren, de MRA (Metropool Regio Amsterdam), lokale en regionale organisaties die betrokken zijn bij duurzame bouw en infrastructuur. Het projectidee is om een circulair gebouwde doorfietsroute aan te leggen tussen Amsterdam en de Gooi- en Vechtstreek". De MRA heeft plannen voor twee doorfietsroutes in onze regio: Amsterdam–Muiden–Naarden–Bussum–Hilversum en Almere–Muiderberg–Weesp–Amsterdam Zuid-Oost. Daarvoor gebruik te maken van circulair beton levert milieu- en economisch voordeel op.
​
Circulair gebouwde school op het voormalig Hocras terrein in Bussum
Tamara Giesberts, deelnemer van de minimaster bouw en beleidsadviseur onderwijshuisvesting van de gemeente Gooise Meren, is vanuit de gemeente verantwoordelijk voor de nieuw te bouwen school op het voormalige Hocras terrein in Bussum. Alje: "Zij heeft een Fieldlab project op het voormalig Hocras terrein voorgesteld. Ik heb mij hier voor aangemeld en de gesprekken zijn gepland. WELKE FIELDLAB? CIRCULAIR BOUWEN? SCHOLEN? DAN KAN IK IETS OVER HET FIELDLAB SCHRIJVEN Het is waardevol om ideeën te verkennen, ook als deze nog niet concreet zijn".
​
De gemeente Gooise Meren heeft als doelstelling om vanaf 2025 alles circulair in te kopen. De in 2023 gerealiseerde circulair gebouwde sporthal Bredius was een kans om daar al mee aan de slag te gaan. Momenteel wordt de nieuwe brandweerkazerne ontwikkeld waar circulaire principes zullen worden toegepast.
HIER DE VIDEO VAN BREDIUS
​​
Van land tot pand, biobased bouwmateriaal
Ook voortgekomen uit de minimaster is een, inmiddels gestarte, werkgroep die in kaart brengt welke gewassen lokale boeren kunnen telen, die als grondstof dienen voor het maken van isolatiematerialen. Alje: "Samenwerken in de keten is essentieel om een circulaire economie aan te jagen. Immers, zonder vraag geen aanbod. Daarom bestaat de werkgroep ook uit een aantal woningcorporaties en lokale boeren. Er wordt gekeken of er een businesscase te maken is waar de boeren een vaste prijs voor het gewas krijgt én een langdurige afname door woningcorporaties. Building Balance hebben we erbij betrokken omdat zij ervaring hebben met het opzetten van circulaire ketens. Rabobank Gooi en Vechtstreek heeft een mooie donatie gedaan aan onze Stichting Gerben Struik om deze verkenning mogelijk te maken". Wil je meer weten over dit onderwerp? Spijker jezelf in een klein half uur bij met deze Tegenlicht uitzending.
HIER DE VIDEO VAN TEGENLICHT
​
Projectontwikkelaars
Zoals gezegd namen ook lokale projectontwikkelaars en makelaars deel aan de minimaster duurzaam en circulair bouwen. Waar woningcorporaties vaak meer drempels hebben zoals statuten en reglementen, hebben projectontwikkelaars wat meer flexibiliteit. Deze partijen zien kansen in het ontwikkelen van circulair gebouwde, sociale woningen voor ouderen en jongeren. Het idee is dat deze woningen na oplevering verkocht worden aan woningcorporaties ter exploitatie. Alje: "Projectontwikkeling in de circulaire bouw is vaak langzaam en relatief duur. Ik pleit voor stimulansen van de overheid, zoals het sneller verlenen van vergunningen voor circulaire projecten, om de circulaire bouw te bevorderen. Samenwerking en communicatie tussen verschillende overheden en bedrijven is essentieel om initiatieven als bovenstaande te realiseren".
​
Boek ‘Dealen met de Green Deal’​
Alje is mede auteur van 'Dealen met de Green deal, 40 tips waarmee je als ondernemer inspiratie haalt uit de nieuwe regelgeving'. Dit boek is o.a. te koop bij Management Boek. Lokale ondernemers krijgen dit boek cadeau als ze een gratis circulaire scan voor hun bedrijf aanvragen.